Свјетска умјетничка дјела на тортама и колачима Саше из Ниша

Анадолија
Foto: Анадолија

НИШ - Графички дизајнер Саша Алексић из Ниша, инспирисан познатим свјетским сликарима попут Ван Гога, Климта, Далија или Мондриана, прави торте и колаче које ручно осликава умјетничким делима.

Израђује уникатне слаткише који нису на продају, већ настају искључиво за хуманитарне акције и такмичења.

Екипа Анадолије посјетила је радионицу овог двадесетосмогодишњег умјетника.

Саша је у посластичарство заљубљен још од дјетињства, од времена када су његове мајка и тетка са пуном пажњом уз много детаља правиле торте за његов и сестрин рођендан.

Да се и сам опроба у томе одлучио је као средњошколац, када своје пријатеље на осамнаести рођендан није позвао позивницама, већ осликаним колачима.

"Од 2012. сам кренуо то да радим, тако да сам, ево, до данас осликао милион торти и колача", говори Саша.

Пажњу јавности привукли су његови први дезерти са мотивима Ван Гогових "Сунцокрета" и "Звјездане ноћи" с којима се представио на Сајму хране и пића у Београду 2014. године. Од тада су идеје о мотивима почеле да се нижу, па су се слике из највећих свјетских музеја, попут Климтовог портрета Аделе Блох-Бајер, нашле на Сашиним укусним тортама и мафинима.

Услиједила су многобројна такмичења на фестивалима и сајмовима. "Углавном посећујем такмичења у Србији, али и нека у иностранству, на пример у Северној Македонији, у Струмици или у Скопљу. Последње је било у Нишу пред Нову годину. То је било такмичење у прављењу торти и колача на ком сам освојио гран-при", каже Саша.

Задовољан је што је посластичарство као хоби спојио с дизајном као професијом.

Током деценије бављења такозваним "умјетничким посластичарством" мијењао је и надограђивао свој стил.

"У почетку су то била најпознатија уметничка дела светски познатих уметника као што су Фрида Кахло, Ван Гог, Густав Климт, али у последње време радим неке уметнике који су мени веома драги и можда мало мање познати, као што су Марк Ротхко или Yаyои Кусама", прича Саша.

Рад на једној слици специјалним прехрамбеним понекад траје више дана, чак и када је ријеч само о једном колачићу.

"Углавном користим боје у праху, које после штелујем. Додајем водку и онда тако добијем густину боје која ми треба за сликање", говори Саша.

Најдража му је торта осликана дјелима Пиеа Мондријана, коју држи изложену у радионици у свом стану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана