Svjetska umjetnička djela na tortama i kolačima Saše iz Niša

Anadolija
Foto: Anadolija

NIŠ - Grafički dizajner Saša Aleksić iz Niša, inspirisan poznatim svjetskim slikarima poput Van Goga, Klimta, Dalija ili Mondriana, pravi torte i kolače koje ručno oslikava umjetničkim delima.

Izrađuje unikatne slatkiše koji nisu na prodaju, već nastaju isključivo za humanitarne akcije i takmičenja.

Ekipa Anadolije posjetila je radionicu ovog dvadesetosmogodišnjeg umjetnika.

Saša je u poslastičarstvo zaljubljen još od djetinjstva, od vremena kada su njegove majka i tetka sa punom pažnjom uz mnogo detalja pravile torte za njegov i sestrin rođendan.

Da se i sam oproba u tome odlučio je kao srednjoškolac, kada svoje prijatelje na osamnaesti rođendan nije pozvao pozivnicama, već oslikanim kolačima.

"Od 2012. sam krenuo to da radim, tako da sam, evo, do danas oslikao milion torti i kolača", govori Saša.

Pažnju javnosti privukli su njegovi prvi dezerti sa motivima Van Gogovih "Suncokreta" i "Zvjezdane noći" s kojima se predstavio na Sajmu hrane i pića u Beogradu 2014. godine. Od tada su ideje o motivima počele da se nižu, pa su se slike iz najvećih svjetskih muzeja, poput Klimtovog portreta Adele Bloh-Bajer, našle na Sašinim ukusnim tortama i mafinima.

Uslijedila su mnogobrojna takmičenja na festivalima i sajmovima. "Uglavnom posećujem takmičenja u Srbiji, ali i neka u inostranstvu, na primer u Severnoj Makedoniji, u Strumici ili u Skoplju. Poslednje je bilo u Nišu pred Novu godinu. To je bilo takmičenje u pravljenju torti i kolača na kom sam osvojio gran-pri", kaže Saša.

Zadovoljan je što je poslastičarstvo kao hobi spojio s dizajnom kao profesijom.

Tokom decenije bavljenja takozvanim "umjetničkim poslastičarstvom" mijenjao je i nadograđivao svoj stil.

"U početku su to bila najpoznatija umetnička dela svetski poznatih umetnika kao što su Frida Kahlo, Van Gog, Gustav Klimt, ali u poslednje vreme radim neke umetnike koji su meni veoma dragi i možda malo manje poznati, kao što su Mark Rothko ili Yayoi Kusama", priča Saša.

Rad na jednoj slici specijalnim prehrambenim ponekad traje više dana, čak i kada je riječ samo o jednom kolačiću.

"Uglavnom koristim boje u prahu, koje posle štelujem. Dodajem vodku i onda tako dobijem gustinu boje koja mi treba za slikanje", govori Saša.

Najdraža mu je torta oslikana djelima Piea Mondrijana, koju drži izloženu u radionici u svom stanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana