Сок од шаргарепе и његових пет благотворних ефеката на здравље

ГС
Сок од шаргарепе и његових пет благотворних ефеката на здравље

Само пола чаше дневно довољно је да нас сок од шаргарепе заштити од многих хроничних обољења и смањи ризик за кардиоваскуларне компликације

 

Сок од шаргарепе је благо слатког, земљаног укуса и сматра се здравим напитком за добар почетак дана. Не само да обезбеђује калијум и витамин А и Ц, већ је и веома богат провитамином А. Сматра се да, између осталог, сок од шаргарепе јача имунитет, чува срце, побољшава здравље очију и коже.

Сок од шаргарепе обезбеђује више него довољно дневних потреба витамина А

Јарконаранџасте боје сок од шаргарепе богат је бета-каротеном и витамином А, јаким  антиоксидансима, који помажу у заштити ћелија од оштећења и смањују ризик од неких болести. Чаша сока од 2,5 дл садржи више него довољно дневног препорученог уноса витамина А и око 16 мг бета-каротена. Шаргарепа такође садржи бројне витамине и минерале који помажу у побољшању здравља: витамин А, бета каротен, витамин К, витамин Ц, лутеин, тиамин, ниацин, витамин Б6, витамин Е, калијум, манган, бакар, фосфор…
Чаша сока од шаргарепе од око 2,5 дл садржи:

  • 80 калорија
  • 2 грама протеина
  • 0 грама масти и холестерола
  • 17 грама угљених хидрата
  • 2 грама влакана
  • 10 грама шећера
  • 50 милиграма натријума.

Потенцијалне здравствене предности сока од шаргарепе

Шаргарепа је есенцијални извор провитамина А и има бројне предности за људско здравље. Сок од шаргарепе богатог је нутритивног садржаја и садржи мноштво антиоксиданата. Може да има  потенцијалне користи за имунитет и превазилажење недостатка витамина А у телу. Такође, може да  има благотворне ефекте код стања попут дијабетеса, рака, болести јетре и срца и когнитивне дисфункције.

1. Помаже срцу

Сок од шаргарепе помаже у смањењу фактора ризика за срчана обољења, односно смањује шансе за кардиоваскуларне компликације. Шаргарепа садржи витамин Е и друге антиоксиданте, који могу да помогну у снижавању нивоа холестерола, регулацији крвног притиска и смањењу шансе за атеросклерозу и срчане болести. Прво, сок од шаргарепе је добар извор калијума, минерала који игра важну улогу у правилној регулацији крвног притиска. Показало се да исхрана са високим садржајем калијума штити од високог крвног притиска и можданог удара. Такође, и антиоксидативна једињења у соку од шаргарепе могу да буду од користи срцу.

2. Контролише ниво шећера у крви

Уколико се дневно пију мање количине сока од шаргарепе то може да помогне човеку да држи шећер у крви под контролом. Ферментисани сок од шаргарепе, на пример, садржи пробиотике, корисне бактерије које утичу на цревне бактерије које имају везе са дијабетесом. Сок од шаргарепе има низак гликемијски индекс (ГИ) – меру колико одређена храна повећава ниво шећера у крви, а зна се да конзумирање хране и пића са ниским гликемијским индексом може да помогне у побољшању контроле шећера у крви код људи са дијабетесом. Због тога овај сок може да буде добра замена за воћне сокове са високим гликемијским индексом. Стручњаци наглашавају и да не треба претеривати са количином испијеног сока, јер превише овог напитка може да повећа ниво шећера у крви те препоручују око 100 до 120 грама сока током дана.

3. Чува здравље очију

Шаргарепа је можда најпознатија као намирница која чува здравље очију. Каротеноиди попут лутеина и зеаксантина посебно су корисни за заштиту мрежњаче и блокирање апсорпције плаве светлости. Бета-каротен, који се налази у шаргарепи такође је одличан за општу подршку ока и заштиту од ултраљубичастог светла. Неколико студија повезује унос воћа и поврћа, које садржи провитамин А са смањеним ризиком од слепила и очних болести повезаних са старењем.

4. Јача имунитет

Сок од шаргарепе ојачава имуни систем. Оба витамина, и А и Ц, који се налазе у соку од шаргарепе, делују као антиоксиданси и штите имуне ћелије од оштећења слободних радикала. Поред тога, овај сок је богат извор витамина Б6, а једна шоља обезбеђује 30 одсто дневних потреба за овим витамином. Не само да је витамин Б6 неопходан за оптималан имуни одговор, већ се његов недостатак доводи у везу са ослабљеним имунитетом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана