Sok od šargarepe i njegovih pet blagotvornih efekata na zdravlje

GS
Sok od šargarepe i njegovih pet blagotvornih efekata na zdravlje

Samo pola čaše dnevno dovoljno je da nas sok od šargarepe zaštiti od mnogih hroničnih oboljenja i smanji rizik za kardiovaskularne komplikacije

 

Sok od šargarepe je blago slatkog, zemljanog ukusa i smatra se zdravim napitkom za dobar početak dana. Ne samo da obezbeđuje kalijum i vitamin A i C, već je i veoma bogat provitaminom A. Smatra se da, između ostalog, sok od šargarepe jača imunitet, čuva srce, poboljšava zdravlje očiju i kože.

Sok od šargarepe obezbeđuje više nego dovoljno dnevnih potreba vitamina A

Jarkonarandžaste boje sok od šargarepe bogat je beta-karotenom i vitaminom A, jakim  antioksidansima, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja i smanjuju rizik od nekih bolesti. Čaša soka od 2,5 dl sadrži više nego dovoljno dnevnog preporučenog unosa vitamina A i oko 16 mg beta-karotena. Šargarepa takođe sadrži brojne vitamine i minerale koji pomažu u poboljšanju zdravlja: vitamin A, beta karoten, vitamin K, vitamin C, lutein, tiamin, niacin, vitamin B6, vitamin E, kalijum, mangan, bakar, fosfor…
Čaša soka od šargarepe od oko 2,5 dl sadrži:

  • 80 kalorija
  • 2 grama proteina
  • 0 grama masti i holesterola
  • 17 grama ugljenih hidrata
  • 2 grama vlakana
  • 10 grama šećera
  • 50 miligrama natrijuma.

Potencijalne zdravstvene prednosti soka od šargarepe

Šargarepa je esencijalni izvor provitamina A i ima brojne prednosti za ljudsko zdravlje. Sok od šargarepe bogatog je nutritivnog sadržaja i sadrži mnoštvo antioksidanata. Može da ima  potencijalne koristi za imunitet i prevazilaženje nedostatka vitamina A u telu. Takođe, može da  ima blagotvorne efekte kod stanja poput dijabetesa, raka, bolesti jetre i srca i kognitivne disfunkcije.

1. Pomaže srcu

Sok od šargarepe pomaže u smanjenju faktora rizika za srčana oboljenja, odnosno smanjuje šanse za kardiovaskularne komplikacije. Šargarepa sadrži vitamin E i druge antioksidante, koji mogu da pomognu u snižavanju nivoa holesterola, regulaciji krvnog pritiska i smanjenju šanse za aterosklerozu i srčane bolesti. Prvo, sok od šargarepe je dobar izvor kalijuma, minerala koji igra važnu ulogu u pravilnoj regulaciji krvnog pritiska. Pokazalo se da ishrana sa visokim sadržajem kalijuma štiti od visokog krvnog pritiska i moždanog udara. Takođe, i antioksidativna jedinjenja u soku od šargarepe mogu da budu od koristi srcu.

2. Kontroliše nivo šećera u krvi

Ukoliko se dnevno piju manje količine soka od šargarepe to može da pomogne čoveku da drži šećer u krvi pod kontrolom. Fermentisani sok od šargarepe, na primer, sadrži probiotike, korisne bakterije koje utiču na crevne bakterije koje imaju veze sa dijabetesom. Sok od šargarepe ima nizak glikemijski indeks (GI) – meru koliko određena hrana povećava nivo šećera u krvi, a zna se da konzumiranje hrane i pića sa niskim glikemijskim indeksom može da pomogne u poboljšanju kontrole šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom. Zbog toga ovaj sok može da bude dobra zamena za voćne sokove sa visokim glikemijskim indeksom. Stručnjaci naglašavaju i da ne treba preterivati sa količinom ispijenog soka, jer previše ovog napitka može da poveća nivo šećera u krvi te preporučuju oko 100 do 120 grama soka tokom dana.

3. Čuva zdravlje očiju

Šargarepa je možda najpoznatija kao namirnica koja čuva zdravlje očiju. Karotenoidi poput luteina i zeaksantina posebno su korisni za zaštitu mrežnjače i blokiranje apsorpcije plave svetlosti. Beta-karoten, koji se nalazi u šargarepi takođe je odličan za opštu podršku oka i zaštitu od ultraljubičastog svetla. Nekoliko studija povezuje unos voća i povrća, koje sadrži provitamin A sa smanjenim rizikom od slepila i očnih bolesti povezanih sa starenjem.

4. Jača imunitet

Sok od šargarepe ojačava imuni sistem. Oba vitamina, i A i C, koji se nalaze u soku od šargarepe, deluju kao antioksidansi i štite imune ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Pored toga, ovaj sok je bogat izvor vitamina B6, a jedna šolja obezbeđuje 30 odsto dnevnih potreba za ovim vitaminom. Ne samo da je vitamin B6 neophodan za optimalan imuni odgovor, već se njegov nedostatak dovodi u vezu sa oslabljenim imunitetom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana