Разлози због којих би цвекла требало да се нађе на вашем тањиру: Много хранљивих материја и мало калорија

ГС
Foto: Илустрација

Поред свих здравствених предности, цвекла је и јако укусна, па ћете јој сигурно наћи мјесто на тањиру.

Цвекла поред тога што вашем тањиру даје сјај, веома је хранљива и препуна есенцијалних витамина, минерала и биљних једињења.

Цвекла се може похвалити импресивним нутритивним профилом. Има мало калорија, али је богата и вриједним витаминима и минералима. Посебно је богата фолатом, витамином који игра кључну улогу у расту, развоју и здрављу срца. Такође садрже добру количину мангана, који је укључен у формирање костију, метаболизам хранљивих материја, функцију мозга и још много тога. Осим тога, имају висок садржај бакра, важног минерала потребног за производњу енергије и синтезу одређених неуротрансмитера.

Крвни притисак

Цвекла би могла да изазове ефекти снижавања крвног притиска као посљедицу високе концентрације нитрата у овом коренастом поврćу. У вашем тијелу, дијетални нитрати се претварају у азот оксид, молекул који шири крвне судове и узрокује пад нивоа крвног притиска, пише Хеалтлајн.

Здравље пробаве

Цвекла позитивно утиче и на пробавни систем. Једна шоља цвекле садржи 3,4 грама влакана, што цвеклу чини одличним извором. Влакна заобилазе варење и путују до дебелог цријева, гдје хране пријатељске цријевне бактерије, преноси Магазин Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана