Razlozi zbog kojih bi cvekla trebalo da se nađe na vašem tanjiru: Mnogo hranljivih materija i malo kalorija

GS
Foto: Ilustracija

Pored svih zdravstvenih prednosti, cvekla je i jako ukusna, pa ćete joj sigurno naći mjesto na tanjiru.

Cvekla pored toga što vašem tanjiru daje sjaj, veoma je hranljiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja.

Cvekla se može pohvaliti impresivnim nutritivnim profilom. Ima malo kalorija, ali je bogata i vrijednim vitaminima i mineralima. Posebno je bogata folatom, vitaminom koji igra ključnu ulogu u rastu, razvoju i zdravlju srca. Takođe sadrže dobru količinu mangana, koji je uključen u formiranje kostiju, metabolizam hranljivih materija, funkciju mozga i još mnogo toga. Osim toga, imaju visok sadržaj bakra, važnog minerala potrebnog za proizvodnju energije i sintezu određenih neurotransmitera.

Krvni pritisak

Cvekla bi mogla da izazove efekti snižavanja krvnog pritiska kao posljedicu visoke koncentracije nitrata u ovom korenastom povrću. U vašem tijelu, dijetalni nitrati se pretvaraju u azot oksid, molekul koji širi krvne sudove i uzrokuje pad nivoa krvnog pritiska, piše Healtlajn.

Zdravlje probave

Cvekla pozitivno utiče i na probavni sistem. Jedna šolja cvekle sadrži 3,4 grama vlakana, što cveklu čini odličnim izvorom. Vlakna zaobilaze varenje i putuju do debelog crijeva, gdje hrane prijateljske crijevne bakterije, prenosi Magazin Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana