Ово су намирнице које чисте токсине из нашег тијела

ГС
Foto: Илустрација

Да бисте спријечили гомилање вишка килограма, али и очистили организам од штетних материја које се временом накупљају у њему, потребно је да извршите детокс.

Оно што је најбоље од свега је то што вам нису потребни скупи препарати, већ намирнице које имате у кухињи, а које су, прије свега, веома доступне.

1. Шпаргла

Садржи глутатион, добро познати антиоксидант који подстиче детоксикацију. Такође је добар извор влакана, фолата, гвожђа и витамина А, Ц, Е и К, а користан је и за оне са високим крвним притиском.

2. Броколи

Броколи садржи сулфорафан, који је одличан за борбу против инфективних ћелија у нашем телу. Конзумирање броколија такође повећава способност јетре да очисти токсине из нашег тијела.

3. Грејпфрут

Он је пун хранљивих материја укључујући витамине А, Ц и Б1, као и пантотенску киселину, влакна, калијум и биотин. Ензими који се налазе у грејпфруту такође могу разградити масноћу у телу како би подстакли губитак тежине. Имајте на уму да грејпфрут може да ступи у интеракцију са неким лековима, тако да би требало да разговарате са својим лекаром пре него што повећате унос грејпфрута.

4. Авокадо

Авокадо је пун антиоксиданата који помажу тијелу да избаци токсине. Он садржи око 20 различитих витамина и минерала који помажу у смањењу ризика од гојазности, дијабетеса и срчаних болести.

5. Цвекла

Овај веома користан коријен садржи гвожђе, калцијум и један тип антиоксиданта који се назива бетаин, а ради се о биљном пигменту који је одговоран за упадљиву црвену боју. Бетаин ојачава ћелијске структуре и њихову репарацију и регенерише ћелије јетре.

Јетра штити наше ијело од свих токсина којима се излажемо, те додатком природно детоксикујућег поврћа може бити од велике помоћи.

6. Шпинат

Шпинат садржи витамине А, Ц, Е и К, као и тиамин, фолат, калцијум, гвожђе и магнезијум. Флавоноиди у спанаћу помажу у спрјечавању оксидације холестерола у тијелу делујући као антиоксиданти, преноси Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана