Ovo su namirnice koje čiste toksine iz našeg tijela

GS
Foto: Ilustracija

Da biste spriječili gomilanje viška kilograma, ali i očistili organizam od štetnih materija koje se vremenom nakupljaju u njemu, potrebno je da izvršite detoks.

Ono što je najbolje od svega je to što vam nisu potrebni skupi preparati, već namirnice koje imate u kuhinji, a koje su, prije svega, veoma dostupne.

1. Špargla

Sadrži glutation, dobro poznati antioksidant koji podstiče detoksikaciju. Takođe je dobar izvor vlakana, folata, gvožđa i vitamina A, C, E i K, a koristan je i za one sa visokim krvnim pritiskom.

2. Brokoli

Brokoli sadrži sulforafan, koji je odličan za borbu protiv infektivnih ćelija u našem telu. Konzumiranje brokolija takođe povećava sposobnost jetre da očisti toksine iz našeg tijela.

3. Grejpfrut

On je pun hranljivih materija uključujući vitamine A, C i B1, kao i pantotensku kiselinu, vlakna, kalijum i biotin. Enzimi koji se nalaze u grejpfrutu takođe mogu razgraditi masnoću u telu kako bi podstakli gubitak težine. Imajte na umu da grejpfrut može da stupi u interakciju sa nekim lekovima, tako da bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što povećate unos grejpfruta.

4. Avokado

Avokado je pun antioksidanata koji pomažu tijelu da izbaci toksine. On sadrži oko 20 različitih vitamina i minerala koji pomažu u smanjenju rizika od gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti.

5. Cvekla

Ovaj veoma koristan korijen sadrži gvožđe, kalcijum i jedan tip antioksidanta koji se naziva betain, a radi se o biljnom pigmentu koji je odgovoran za upadljivu crvenu boju. Betain ojačava ćelijske strukture i njihovu reparaciju i regeneriše ćelije jetre.

Jetra štiti naše ijelo od svih toksina kojima se izlažemo, te dodatkom prirodno detoksikujućeg povrća može biti od velike pomoći.

6. Špinat

Špinat sadrži vitamine A, C, E i K, kao i tiamin, folat, kalcijum, gvožđe i magnezijum. Flavonoidi u spanaću pomažu u sprječavanju oksidacije holesterola u tijelu delujući kao antioksidanti, prenosi Srpskainfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana