Ових осам намирница не би требало да држите у фрижидеру

ГС
Ових осам намирница не би требало да држите у фрижидеру

Стварање залиха воћа и поврћа није добра идеја уколико немате адекватну просторију за чување.

Иако смо навикли да свјеже воће и поврће најчешће држимо у фрижидеру, то није увијек право рјешење. Како пише “My Greek Dish”, складиштење у фрижидеру је гаранција да ће поједине сезонске намирнице које тамо оставимо брзо пропасти. Ово су неке од њих.

1. Парадајз

Док расте и сазријева, ово поврће воли сунце и топлоту, а кад га уберете или купите најбоље је да га чувате на собној температури. Ипак, избјегавајте да држите парадајз директно на извору сунчеве свјетлости.

2. Босиљак

Уколико листиће овог ароматичног зачина ставите у фрижидер, они ће брзо увенути и неће бити употребљиви. Најбоље мјесто за чување босиљка је кухињски пулт.

Не заборавите да га третирате као што третирате и резано цвијеће: ставите га у посуду са водом, држите даље од директне сунчеве свјетлости и потрудите се да га искористите у року од пет дана откако сте га убрали.

3. Кромпир

Ово поврће би требало чувати на сувом, тамном и хладном мјесту, али не и у фрижидеру. Ако кромпир ставите у фрижидер, промијенићете му укус, јер ће се скроб брже претворити у шећер и послије неколико дана кромпир ће добити “модрице”.

Уколико немате шпајз, спакујте кромпир у папирне кесе у чувајте га на хладном мјесту, најбоље у кухињском ормарићу који је далеко од шпорета.

4. Бијели лук

Да бисте што боље сачували бијели лук, чувајте га на хладном, сувом и провјетреном мјесту. Уколико сте начели главицу, потрудите се да преостале ченове искористите у наредних 10 дана.

5. Црвени лук

Уколико ставите црвени лук у фрижидер, он ће брзо омекшати и постати неупотребљив. Чувајте га исто као и кромпир, али не близу кромпира, јер ће се брзо покварити.

Ако вам преостане дио главице лука, ставите је у кесу, добро завежите и чувајте у фиоци фрижидера пар дана поред другог поврћа. С друге стране, млади лук и влашац је најбоље да чувате у фрижидеру, пошто ћете им тако продужити рок трајања.

6. Јабуке

Ово рајско воће држите на трпезаријском столу у плетеној корпици. Потрудите се да не буду изложене директном извору сунчеве свјетлости, јер ће тако брже пропасти.

7. Лубеница

Иако је већина људи навикла да лубеницу држи у фрижидеру, то није добро рјешење. Само на собној температури антиоксиданси у лубеници ће остати очувани. С друге стране, чим пресјечете лубеницу, дио који не планирате да поједете ставите у посуду са поклопцем, херметички је затворите и одложите у фрижидер, али обавезно искористите у наредних три до пет дана.

8. Воће са крупном коштицом

Оставите брескве, кајсије, нектарине и шљиве да сазру на собној температури. Ако их не поједете у наредних неколико дана, можете да их одложите у фрижидер, али опет не дуже од неколико дана, јер ће брзо пропасти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана