Ovih osam namirnica ne bi trebalo da držite u frižideru

GS
Ovih osam namirnica ne bi trebalo da držite u frižideru

Stvaranje zaliha voća i povrća nije dobra ideja ukoliko nemate adekvatnu prostoriju za čuvanje.

Iako smo navikli da svježe voće i povrće najčešće držimo u frižideru, to nije uvijek pravo rješenje. Kako piše “My Greek Dish”, skladištenje u frižideru je garancija da će pojedine sezonske namirnice koje tamo ostavimo brzo propasti. Ovo su neke od njih.

1. Paradajz

Dok raste i sazrijeva, ovo povrće voli sunce i toplotu, a kad ga uberete ili kupite najbolje je da ga čuvate na sobnoj temperaturi. Ipak, izbjegavajte da držite paradajz direktno na izvoru sunčeve svjetlosti.

2. Bosiljak

Ukoliko listiće ovog aromatičnog začina stavite u frižider, oni će brzo uvenuti i neće biti upotrebljivi. Najbolje mjesto za čuvanje bosiljka je kuhinjski pult.

Ne zaboravite da ga tretirate kao što tretirate i rezano cvijeće: stavite ga u posudu sa vodom, držite dalje od direktne sunčeve svjetlosti i potrudite se da ga iskoristite u roku od pet dana otkako ste ga ubrali.

3. Krompir

Ovo povrće bi trebalo čuvati na suvom, tamnom i hladnom mjestu, ali ne i u frižideru. Ako krompir stavite u frižider, promijenićete mu ukus, jer će se skrob brže pretvoriti u šećer i poslije nekoliko dana krompir će dobiti “modrice”.

Ukoliko nemate špajz, spakujte krompir u papirne kese u čuvajte ga na hladnom mjestu, najbolje u kuhinjskom ormariću koji je daleko od šporeta.

4. Bijeli luk

Da biste što bolje sačuvali bijeli luk, čuvajte ga na hladnom, suvom i provjetrenom mjestu. Ukoliko ste načeli glavicu, potrudite se da preostale čenove iskoristite u narednih 10 dana.

5. Crveni luk

Ukoliko stavite crveni luk u frižider, on će brzo omekšati i postati neupotrebljiv. Čuvajte ga isto kao i krompir, ali ne blizu krompira, jer će se brzo pokvariti.

Ako vam preostane dio glavice luka, stavite je u kesu, dobro zavežite i čuvajte u fioci frižidera par dana pored drugog povrća. S druge strane, mladi luk i vlašac je najbolje da čuvate u frižideru, pošto ćete im tako produžiti rok trajanja.

6. Jabuke

Ovo rajsko voće držite na trpezarijskom stolu u pletenoj korpici. Potrudite se da ne budu izložene direktnom izvoru sunčeve svjetlosti, jer će tako brže propasti.

7. Lubenica

Iako je većina ljudi navikla da lubenicu drži u frižideru, to nije dobro rješenje. Samo na sobnoj temperaturi antioksidansi u lubenici će ostati očuvani. S druge strane, čim presječete lubenicu, dio koji ne planirate da pojedete stavite u posudu sa poklopcem, hermetički je zatvorite i odložite u frižider, ali obavezno iskoristite u narednih tri do pet dana.

8. Voće sa krupnom košticom

Ostavite breskve, kajsije, nektarine i šljive da sazru na sobnoj temperaturi. Ako ih ne pojedete u narednih nekoliko dana, možete da ih odložite u frižider, ali opet ne duže od nekoliko dana, jer će brzo propasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana