Храна која помаже код упале мишића

ГС
Foto: Илустрација

Кад тек почнемо да се бавимо спортом или неком другом физичком активношћу, или када се вратимо овим активностима након дуге паузе, велике су шансе да ћемо добити упалу мишића. Обично је осјећамо између 8 и 24 сата након тренинга, а њен узрок је појачан рад мишића, пише Index.hr

Добра вијест је да се овај неугодан осећај може ублажити неким триковима, а у њих спада и конзумирање одређених намирница које смањују шансе за појаву упале у мишићима руку и ногу. Ево које су то намирнице...

 

Туцана паприка

Овај зачин врло је користан у опоравку након физичких активности. Сматра се једним од најбољих природних аналгетика јер може блокирати ојсећај бола.

 

Храна с витамином Ц

Како бисмо убрзали опоравак, морамо нахранити тијело намирницама које садрже витамине и минерале, посебно витамин Ц. Од бројне хране богате витамином Ц издвајамо агруме, јагоде и броколи.

 

Млијеко

Млијеко је идеално за обнову енергије, што га чини једном од најбољих намирница за смањење симптома упале мишића. Препорука је попити чашу млијека 90 минута након завршетка тренинга.

 

Храна с таурином

Таурин је аминокиселина која се у посљедње вријеме нашироко користи за опорављање мишића. Налази се у пилетини, морским плодовима, риби, јајима и пивском квасцу.

 

Кафа

Кафа је богата фенолима и кофеином, што је кључно за блокирање учинака аденозина. Наиме, ово једињење узрокује бол, а отпушта се код упале коју узрокују оштећење мишића. Кафа ће смањити бол и спријечити укоченост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана