Hrana koja pomaže kod upale mišića

GS
Foto: Ilustracija

Kad tek počnemo da se bavimo sportom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću, ili kada se vratimo ovim aktivnostima nakon duge pauze, velike su šanse da ćemo dobiti upalu mišića. Obično je osjećamo između 8 i 24 sata nakon treninga, a njen uzrok je pojačan rad mišića, piše Index.hr

Dobra vijest je da se ovaj neugodan osećaj može ublažiti nekim trikovima, a u njih spada i konzumiranje određenih namirnica koje smanjuju šanse za pojavu upale u mišićima ruku i nogu. Evo koje su to namirnice...

 

Tucana paprika

Ovaj začin vrlo je koristan u oporavku nakon fizičkih aktivnosti. Smatra se jednim od najboljih prirodnih analgetika jer može blokirati ojsećaj bola.

 

Hrana s vitaminom C

Kako bismo ubrzali oporavak, moramo nahraniti tijelo namirnicama koje sadrže vitamine i minerale, posebno vitamin C. Od brojne hrane bogate vitaminom C izdvajamo agrume, jagode i brokoli.

 

Mlijeko

Mlijeko je idealno za obnovu energije, što ga čini jednom od najboljih namirnica za smanjenje simptoma upale mišića. Preporuka je popiti čašu mlijeka 90 minuta nakon završetka treninga.

 

Hrana s taurinom

Taurin je aminokiselina koja se u posljednje vrijeme naširoko koristi za oporavljanje mišića. Nalazi se u piletini, morskim plodovima, ribi, jajima i pivskom kvascu.

 

Kafa

Kafa je bogata fenolima i kofeinom, što je ključno za blokiranje učinaka adenozina. Naime, ovo jedinjenje uzrokuje bol, a otpušta se kod upale koju uzrokuju oštećenje mišića. Kafa će smanjiti bol i spriječiti ukočenost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana