Глатко, оштро, интегрално, ражано? Ево која врста брашна се за шта користи

ГС
Глатко, оштро, интегрално, ражано? Ево која врста брашна се за шта користи

На око некада нема разлике, али треба знати које брашно ставити у колаче, а које у хљеб, како би успјели.

Најзаступљенија врста брашна засигурно су пшенична, али данас постоји широка палета брашна. Ево које су врсте брашна, главне разлике и најбољи начини употребе.

Бијело пшенично брашно 

Бијело брашно (тип 400 и тип 550) је нутритивно сиромашније у односу на тамна брашна, али има изузетна својства при печењу и погодно је за израду свих врста теста. Постоји глатко и оштро пшенично брашно.

Глатко брашно користи се за припрему хљеба и пецива, колача од дизаног теста и пита од развучених кора.

Оштро брашно користи за прхке колаче, бисквитна и кувана теста

Полубијело пшенично брашно 

Полуијбело брашно (тип 700 и тип 850) се употребљава углавном за прављење хлеба и пецива. Нутритивно је богатије од бијелог брашна. 

Црно пшенично брашно

Црно брашно (тип 1100 и тип 1600) добија се из свих дијелова пшеничног зрна па је богато витаминима и минералима. Погодно је за припрему различитих производа од дизаног теста. Хлеб од црног брашна има грубљу текстуру и пунији укус од белог хљеба.  

Интегрално пшенично брашно

Производи се од целог зрна пшенице и садржи више влакана, витамина и минерала од бијелог брашна

Спелтино брашно 

Одлична је замијена за обично пшенично брашно, посебно ако сте интолерантни на глутен или осетљиви на пшеницу. Садржи мање скроба и више беланчевина од пшенице и слаткастог је укуса. Користи се за израду разних пецива и теста, као и колача.

Ражано брашно

Обилује калцијумом, гвожђем и влакнима. Хлеб од ражаног брашна има специфичну боју и укус, дуго задржава свежину.

Ражано, јечмено и овсено брашно садрже мало глутена и најчешће се користе у мањој количини у прављењу хлеба (20-30% укупне количине брашна) како хлеб не би изгубио на волумену. 

Кукурузно брашно

Не садржи глутен, а употребљава се за припрему проја, хлеба, пецива, тортиља. У припреми хлеба и пецива, меша се са пшеничним. Безглутенска брашна не садрже глутен па је пожељно да се комбинују са глутенским брашнима.

Кокосово и бадемово брашно 

То су безглутенска брашна с ниским садржајем угљених хидрата. Кокосово брашно има велику способност упијања течности, што га чини погодним за печење хлеба и пецива. Бадемово брашно због своје текстуре може послужити као замена за презле при панирању рибе и меса или као додатак поврћу и вариву. Такође, обогаћује колаче, хлеб или пецива којима се додаје.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана