Многи мисле да је овај зачин здрав, стручњаци тврде да је ријеч о обмани

Срна
Foto: Илустрација

Различити подаци о количинама који се наводе на паковањима немају упориште у ономе што се налази у производу

Целерова со све се чешће налази у дијетама као важан састојак, називају је „замјеном за со“, иако је, у суштини и даље со – само мало укуснија од обичне.

Истина, листови, корен и сјеме целера богати су етарским уљима и сама биљка има много добрих својстава, али на овај начин уситњена и упакована у кутијицу или кесицу од стотинак грама у којој половину чини кухињска или морска јодирана со, и није најздравија ствар на свијету, преноси Ало.

Сам целер има помало сланкаст укус због свог минералног састава и као такав може јелу да да одређену слану ноту и без сољења, али на паковањима која могу да се пронађу у Србији на полеђини јасно пише – 40 процената коријен целера, 60 процената морска со.

На ову обману упозорила је и начелница Јединице за унапређење исхране Градског завода за јавно Здравље Београд Весна Пантић Палибрк. Како наводи, преко података на декларацији произвођач жели да обезбједи своје кориснике, и на жалост, неријетко су ти подаци збуњујући и обмањујући.

„Различити подаци о количинама који се наводе на паковањима немају упориште у ономе што се налази у производу“, истакла је Палибрк.

Управо је она као примјер обмане навела производ на тржишту са називом „целерова со“.

„Њему се приписују чаробна својства у лечењу разних тегоба, а састојци тог производа су само сушени целер и јодирана со“, рекла је она.

Произвођачи и поједини нутриционисти тврде и да ова со благотворно дјелује на кичмене пршљенове и да ублажава стомачне тегобе и кашаљ.








 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана