Грицкалице које сви волимо, али су погубне по витку линију

Г.С.
Foto: Илустрација

Одржавање уравнотежене исхране кључан је дио вођења здравог начина живота посебно ако покушавамо да смршамо. Важно је ограничити унос одређене прерађене хране, укључујући многе популарне грицкалице.

Дијететичарка и нутрициониста, Лиса Ендрјус и стручњак за мршављење, Џоана Вен, откриле су три најгоре грицкалице које узрокују гојење и доводе до сала на стомаку, преноси Ало.

Чипс 

Ова опција лоша је за здравље када се конзумира у прекомјерним количинама. Џоана Вен упозорава да је ова грицкалица једнако нездрава колико и укусна. 

“Чипс се пржи у нездравим уљима, што га чини врло висококалоричним”, рекла је за ШиФајндс.

Овај међуоброк може напунити нашу исхрану калоријама, али не нуди никакву нутритивну вриједност. Дакле, без добре количине влакана, вјероватније је да ћемо касније током дана јести више хране која гоји, што ће успорити наш напредак у мршављењу.

Кекс

Џоана упозорава да је кекс један од најгорих криваца када је ријеч о дебљању. “Кекс и разни колачићи често су пуни шећера и бијелог брашна, што може узроковати скокове шећера у крви и довести до накупљања сала на трбуху”. Баш као и с чипсом, ова слатка посластица има врло мало влакана.

Вјероватно нас неће задовољити до вечере. Врло је вјероватно да ћемо или пронаћи још један нездрави међуоброк за грицкање или ћемо се прејести за вечеру, а обоје може бити штетно за циљеве мршављења.

Мафини

Мафини могу да допринесу накупљању сала на стомаку. Многи комерцијално доступни мафини, посебно они које можемо наћи у продавницама и кафићима, препуни су рафинисаних шећера, нездравих масноћа и прекомерних калорија.

“Било да су из пекаре или продавнице, традиционални мафини богати су калоријама и мастима што би с временом могло да доведе до сала на стомаку. Неки од њих садрже чак више од 350 калорија”, упозорава Ендрјус.

Иако је увијек у реду почастити се с времена на вријеме, не треба претјеривати.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана