Grickalice koje svi volimo, ali su pogubne po vitku liniju

G.S.
Foto: Ilustracija

Održavanje uravnotežene ishrane ključan je dio vođenja zdravog načina života posebno ako pokušavamo da smršamo. Važno je ograničiti unos određene prerađene hrane, uključujući mnoge popularne grickalice.

Dijetetičarka i nutricionista, Lisa Endrjus i stručnjak za mršavljenje, Džoana Ven, otkrile su tri najgore grickalice koje uzrokuju gojenje i dovode do sala na stomaku, prenosi Alo.

Čips 

Ova opcija loša je za zdravlje kada se konzumira u prekomjernim količinama. Džoana Ven upozorava da je ova grickalica jednako nezdrava koliko i ukusna. 

“Čips se prži u nezdravim uljima, što ga čini vrlo visokokaloričnim”, rekla je za ŠiFajnds.

Ovaj međuobrok može napuniti našu ishranu kalorijama, ali ne nudi nikakvu nutritivnu vrijednost. Dakle, bez dobre količine vlakana, vjerovatnije je da ćemo kasnije tokom dana jesti više hrane koja goji, što će usporiti naš napredak u mršavljenju.

Keks

Džoana upozorava da je keks jedan od najgorih krivaca kada je riječ o debljanju. “Keks i razni kolačići često su puni šećera i bijelog brašna, što može uzrokovati skokove šećera u krvi i dovesti do nakupljanja sala na trbuhu”. Baš kao i s čipsom, ova slatka poslastica ima vrlo malo vlakana.

Vjerovatno nas neće zadovoljiti do večere. Vrlo je vjerovatno da ćemo ili pronaći još jedan nezdravi međuobrok za grickanje ili ćemo se prejesti za večeru, a oboje može biti štetno za ciljeve mršavljenja.

Mafini

Mafini mogu da doprinesu nakupljanju sala na stomaku. Mnogi komercijalno dostupni mafini, posebno oni koje možemo naći u prodavnicama i kafićima, prepuni su rafinisanih šećera, nezdravih masnoća i prekomernih kalorija.

“Bilo da su iz pekare ili prodavnice, tradicionalni mafini bogati su kalorijama i mastima što bi s vremenom moglo da dovede do sala na stomaku. Neki od njih sadrže čak više od 350 kalorija”, upozorava Endrjus.

Iako je uvijek u redu počastiti se s vremena na vrijeme, ne treba pretjerivati.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana