Како да засадите ђумбир код куће

ГС
Како да засадите ђумбир код куће

Све више домаћица користи у припреми својих јела зачинске биљке. Једна од оних која је најздравија јесте и ђумбир.

Ђумбир је вишегодишња зачинска биљка која је у широкој употреби као зачин за који се вјерује да може да помогне код неких тегоба. Његов коријен се најчешће користи у гастрономији и иако ову чудесну биљку редовно купујемо у маркетима, њу можете посадити и у топлини свога дома.

Како да посадите ђумбир код куће?

За узгајање ђумбира потребна вам је једна велика саксија са пуно дренажних рупа у себи и тацном која ће бити испод ње како би скупљала воду. Ова биљка има плитко коријење, али им је свеједно потребан простор за раст и ширење у земљи.

Можете за почетак да узмете и плитку посуду која ће одговарати биљци све док не порасте до 30 центиметара. Када пређе ову величину, морате да га пресадите.

Додатни савјет је да ставите ситно камење по површини јер ће оно помоћи у дренажи и одржавати влажност биљке, пише "Tips bulletin“.

Када бирате ђумбир, потрудите се да он буде органског поријекла. Увјерите се да је коријен дебео и да није смежуран.

Такође, обратите пажњу да ли већ има мале пупољке који вире из самог ђумбира. Нека ваш ђумбир који ћете посадити буде дуг и широк најмање пет центиметара, јер ће такви дати боље цвјетове.

Сада када сте одабрали ђумбир, потопите свјеж коријен ђумбира у топлу воду и оставите преко ноћи. Ујутру тај коријен исијеците на дијелове од два и по центиметра са пупољком.

Одабрану саксију напуните ђубривом, немојте пунити саксију до врха, већ нека буде до 3/4 пуна. Тада поставите комаде ђумбира на врх земље тако да су пупољци окренути на горе и да између њих буде размак од око најмање десет центиметара. Затим их прекријте ђубривом тако да напуните цијелу саксију и одмах добро залијте.

Нађите му прохладно мјесто, јер иако долази из тропских крајева, он природно расте у кишним и дјелимично мрачним условима па му и није потребно много сунца. Ипак, нека у току дана има пет сати индиректног сунца на себе. И будите стрпљиви, биће потребно вријеме да се биљка развије.

Саксију држите подаље од промаје или близу прозора окренутог ка југу. Повремено склоните биљку на неко мрачније мјесто како би се задржала влага у земљишту и залијте је са мало воде.

Тек за неких осам мјесеци можете очекивати да ђумбир сазри, а сигурно је брати младе комаде коријена три или четири мјесеца послије почетка раста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана