Ево како исјећи лук без плакања

ГС
Foto: Илустрација

Ових празничних дана ћете провести доста времена у припреми хране, а црни лук је једна од намирница која се најчешће користи у кухињи. Ипак, његова припрема је нешто са чиме домаћице не могу да се изборе.

У било ком облику да га сијечете и користите за даљу обраду, требало да научите како да рукујете њим као професионалац. Искусни кувари дају савјете како да га сијечете и на који начин да спријечите оно чувено плакање.

Шта вам је неопходно за сјечење црног лука?

Даска за сјечење је прва на листи. Оне спречавају да нож "склизне" и направи неки непотребан потез. Да бисте добили љепше парчиће лука, не треба напомињати да нож треба да буде изузетно оштар, а осим тога може да умањи сузе које ће вам се појавити. Исто тако, ношење рукавица на рукама ће спријечити да мирис црног лука остане на вама.

Трикови како да не плачете приликом сјечења црног лука

Прије него што планирате да га користите, оставите га у замрзивачу на 10 минута. Ниска температура ће успорити ензиме лука смањујући осјећај печења у очима. Можете покушати и са наочарима које ће заштитити ваше очи.

Како најбоље да очистите црни лук?

Најбржи начин је да главицу пресјечете на пола и користите прсте да га "ручно" ољуштите. Обје половине лука ставите под млаз воде и обавезно убрусом или памучном крпом уклоните вишак течности.

Како би требало да се чува исјечени црни лук?

Било да га сијечете у коцкице или на шните, сасвим је прихватљиво да га одложите на даље чување. Најбоље да то буде у кесама за замрзивач или чинијама које немају чврст поклопац, већ савитљив. У боље опремљеним продавницама их можете купити и по неколико комада. Најбоље да их држите до недјељу дана у фрижидеру или замрзивачу и никако у херметички затвореној посуди јер ће се брже покварити, преноси АТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана