Идете у тоалет одмах након кафе? Научници дали објашњење

Г.С.
Идете у тоалет одмах након кафе? Научници дали објашњење

Често се дешава да одмах након кафе идемо у тоалет, а ево да ли је то потенцијално здравствени проблем.

Научници са Универзитета у Тексасу спровели су истраживање управо на ову тему. Они су током свог истраживања три дана пацовима давали кафу која је успjела да повећа покретљивост мишића црева и то независно од дозе кофеина.

„Пацовима се након три дана конзумирања кафе повећала покретљивост мишића танког цријева. То значи да су пацови, баш као и људи, након кафе морали да обаве велику нужду. Чак се и број бактерија у њиховом измету смањио. Занимљиво је да су ови ефекти независни од кофеина, јер је слично на њихову пробаву дјеловала и бескофеинска кафа” - рекао је водећи аутор студије Шуан Женг Ши за британски „Мирор”.

Претпоставља се да су за лаксативно дјеловање кафе заслужна њена кисела својства. Доказано је да виши нивои желудачне киселине, која настаје захваљујући хлорогеној киселини из кафе, активира рад пробавног система.

Дакле када вас идући пут кафа натјера да посјетите ВЦ, будите увјерени да је до кафе и да је са вашим здрављем све у реду.

Многи се питају да ли је кафа здрава за наш организам, питање је које стручњаци често постављају. Наравно да пружа бројне погодности организму, али постоје ипак неке ствари на које морате обратити пажњу.

Кафа је битан антиоксиданс. Шољица чисте црне кафе у празном желуцу подстичке стварање желудачне киселине што никако не одговара људима са гастритисом.








 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана