Ово су најбољи извори протеина биљног поријекла

GS
Foto: X.com

Када је ријеч о протеинима, пилетина, јунетина и свињетина имају почасно мјесто, а јасно је и зашто. Осим што производи животињског подријетла садрже свих девет есенцијалних аминокиселина, количину протеина у 100 грама меса је поприлично тешко надмашити.

Ипак стручњаци из индустрије хране предвиђају да би тржиште биљних протеина могло чинити готово 8 % глобалног тржишта протеина до 2030, захваљујући све већем броју опција и једноставности с којом потрошачи могу пронаћи биљне производе у трговинама и ресторанима.

Чак и ако нисте веган или вегетаријанац, нутриционисти све чешће препоручају проријеђену конзумацију меса. Центар Здравља доноси 10 намирница које су добре опције.

Лећа

Ова мала махунарка не само да садржи пуно протеина, већ је и пуна других макронутријената. Лећа је богата влакнима, витаминима, минералима и био-нутријентима. Такође су невјеројатно свестрани, било као додатак, прилог или главно јело.

Пистације

Профил аминокиселина је нешто што треба узети у обзир при одабиру биљних протеина, стога су пистације добар избор. Плодови у љусци потичу спорије једење због којег ћете се брже осјећати ситијима и мање појести.

Квиноја

Иако је технички сјеменка, квиноја се обично сврстава у житарице и један је од најбољих извора протеина у тој категорији. Осим у салате, може се додати у пуњене паприке као засебно пуњење или умјесто риже. Како бисте били сигурни да сте унијели довољно протеина, уз квиноју једите и неке махунарке.

Тофу

Обично се користи као замјена за месо у чврстом стању или као замјена за јаја или млијечне производе у свиленом облику. Добива се згрушавањем сојиног млијека и прешањем добивене масе у блок. Соја је добра опија јер садржи свих девет есенцијалних аминокиселина, што је чини комплетним протеином.

Сланутак

Било да је печен и једете га као грицкалицу или уситњен у кремасти намаз од хумуса, сланутак је још једна махунарка која добива најбоље оцјене од стручњака када је у питању удио протеина. Сланутак је богат протеинима, фолатима, влакнима, жељезом, фосфором и здравим масним киселинама.

Сјеменке конопље

Сјеменке конопље имају 10 грама протеина по порцији. Иако можда нећете увијек појести пуну порцију, њима често можете “појачати” количину унесених протеина додавањем у оброке и међуоброке.

Путер од кикирикија

Овај попис не би био потпун без овог фаворита. Иако је врло калоричан, у двије жлице садржи чак грама протеина. Ако се питате, не постоји разлика у удјелу бјеланчевина путера од кикирикија који има и који нема комадиће.

Печени едамаме

Ако желите све добробити соје, али у нешто једноставнијем облику, одлучите се за термички обрађени соја грах. Иако је обични едамаме такође добар извор протеина, печени је савршен за људе у покрету.

Фава грах

Фава грах је један од врста граха с највише протеина, а уз то садржи и калиј и влакна. Као и едамаме, можете га јести печеног комбинацији с воћем као међуоброк или као додатак хрскавој салати. Ако ипак више волите кухани грах, то је једнако добра опција.

Грашак

У 250 грама грашка има чак 8 грама протеина те обиље влакана и витамина Ц. Уз то, протеински прах од грашка је недавно постао популаран додатак смоотхиејима и схакеовима, и није ни чудо. Наиме, у 22 грама има готово 20 грама протеина, преноси Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана