Трикови за употребу лимуна који ће вам олакшати живот

GS
Foto: X.com

Осим што је одличан извор витамина Ц и идеалан за прављење освежавајућих напитака, лимун има и мноштво других предности.

Уколико не знате како још можете искористити ово цитрусно воће - ове идеје ћа вам сигурно користити.

О здравственим предностима лимуна је сувишно писати, али оно што многи не знају јесте да се његова примјена не ограничава на кухињу. Напротив, он се фантастично "сналази" и у рутинским кућним пословима, али и у нези лица и тијела.

Одличан савезник у чишћењу куће

Лимун је познат као одлично средство за чишћење дома, а нарочито кухиње и купатила. Захваљујући великој концентрацији лимунске киселине он се може изборити и са најтврдокорнијим траговима каменца на плочицама, кухињским елементима и славинама, а уједно је добар и као средство за одмашћивање.

Може се користити и као освеживач простора

Овај цитрус се показао и као фантастично средство за освјежавање простора. Све што је потребно јесте да корице лимуна, у којима се налазе ароматична уља, поређате на радијатор или у чинијице и распоредите их у просторијама. Можете направити и водени раствор, уколико не желите да корице држите на полицама.

Биљке ће вам бити захвалне

Уколико мучите муку са штеточинама у дворишту или на тераси, лимун вам може пуно помоћи. Како бисте уклонили бубе, мраве и инсекте и спријечили њихово размножавање, помјешајте лимунов сок са водом и том тинктуром попрскајте своје биљке. Ово природно рјешење је далеко здравије и за вас и за вашу дјецу и љубимце, а провјерено ради посао.

Кожа лица, врата и деколтеа

Укључите лимун у вашу његу! Лимунска киселина је одличан ексфолијатор и врло дјелотворна када је процес обнављања коже у питању. Како бисте направили хранљиву маску потребно вам је и мало меда, а након овог третмана кожа ће бити блистава, чиста и затегнута.

Третман за косу и власиште

Уколико је у посљедње вријеме ваша кожа главе сува и изиритирана, а коса беживотна, лимун је рјешење за све проблеме. Киселина ће помоћи да се са власишта уклоне остаци производа које редовно користите, а који су запушили поре, захваљујући чему ће оно "продисати".

Очистите металне површине од рђе

Како бисте уклонили трагове корозије са металних површина потребно је да их премажете пастом од лимуна и мало соли. Лимунска киселина ће зауставити процес оксидације, док ће со, као абразивно средство, уклонити већ постојеће наслаге рђе, преноси Б92.

Њега дрвеног намјештаја никада није била једноставнија

У комбинацији са алкохолним сирћетом, лимунов сок је одличан и за његу дрвеног намјештаја. Направите свој раствор у размјери 1 према 1 и преспите га у бочицу са распршивачем. Испрскајте њиме ормане и столове и само пребришите крпом од микрофибера. Намјештај ће сијати као никада прије, а све ситне огреботине нестати без трага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана