Ево колико дуго пилетина може стајати у фрижидеру и замрзивачу

GS
Foto: YouTube

Сирова пилетина, коју купујете у месници, може у фрижидеру стајати до два дана. Такво месо се може разликовати од запакованог на којему пише рок трајања.

 Наиме, запослени у трговинама морају пазити на температуру фрижидера у којима стоји пилетина и друго месо како би се бактерије не би почеле размножавати. У месници радници изрежу само оно што ће се вјероватно продати тог дана и нема наведеног рока трајања па је моја препорука потрошити такву пилетину у два дана, савјетује Мартин Букнаваж, стручњак за храну из САД-а.

Такође, савјетује да пилеће месо које сте купили запаковано и отворили исто потрошите у року два дана.

"И начин на који чувате сирову пилетину у фрижидеру утиче на то колико ће трајати. Прво провјерите је ли фрижидер исправне температуре: на 5 или испод 5 степени. Најбоље мјесто за чување пилетине је у најхладнијем дијелу фрижидера, што је обично доња полица. Такође се побрините да сирову пилетину складиштите у најбољим посудама за похрану хране, у тзв. херметички затвореним посудама, како не би била изложена ваздуху или влази, што може узроковати стварање штетних бактерија. Осим тога, то ће осигурати да бактерије из пилетине не дођу у контакт с другом храном у фрижидеру" каже овај стручњак.

Ако сте купили пилетину са жара у трговини, она може трајати у фрижидеру три до четири дана. Исто вриједи и ако сте сами припремали пилетину, без обзира јесте ли је пекли, кували или пржили. Другим ријечима, не очекујте да ће било која врста пилетине коју сте скували у недјељу бити ок до четвртка, појашњава Мартин Букнаваж.

Наглашава да је важно правилно складиштити термички обрађену пилетину, баш као и сирову.

"То значи да је чувате у херметички затвореној посуди како не би била изложена ваздуху или влази. Кувана пилетина која није правилно ускладиштена, или је покварена, почеће развијати бактерије које доводе до тровања храном. Двије су врсте бактерија које се могу формирати на поквареној куваној пилетини, а то су псеудомонас путида и аеромонас хyдропхила" објашњава.

Замрзивач је савршено мјесто за спремање сирове и куване пилетине коју нећете одмах појести. Смрзнута сирова пилетина може стајати у замрзивачу мјесецима. На примјер, цијело сирово пиле може трајати до годину дана, дијелови пилетине девет мјесеци, а изнутрице и мљевена пилетина три до четири мјесеца, каже стручњак.

"Што се тиче куване пилетине, она ће бити добра у замрзивачу неких четири мјесеца" додаје.

Букнаваж савјетује да вјерујете својим чулима, а ово су сигурни знакови да пилетина више није добра за јело:

- Има неугодан мирис.

- Слузава је.

- Боја се промијенила из ружичасте у сиву, жуту или зелену, преноси "РД".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана