Glatko, oštro, integralno, ražano? Evo koja vrsta brašna se za šta koristi

GS
Glatko, oštro, integralno, ražano? Evo koja vrsta brašna se za šta koristi

Na oko nekada nema razlike, ali treba znati koje brašno staviti u kolače, a koje u hljeb, kako bi uspjeli.

Najzastupljenija vrsta brašna zasigurno su pšenična, ali danas postoji široka paleta brašna. Evo koje su vrste brašna, glavne razlike i najbolji načini upotrebe.

Bijelo pšenično brašno 

Bijelo brašno (tip 400 i tip 550) je nutritivno siromašnije u odnosu na tamna brašna, ali ima izuzetna svojstva pri pečenju i pogodno je za izradu svih vrsta testa. Postoji glatko i oštro pšenično brašno.

Glatko brašno koristi se za pripremu hljeba i peciva, kolača od dizanog testa i pita od razvučenih kora.

Oštro brašno koristi za prhke kolače, biskvitna i kuvana testa

Polubijelo pšenično brašno 

Poluijbelo brašno (tip 700 i tip 850) se upotrebljava uglavnom za pravljenje hleba i peciva. Nutritivno je bogatije od bijelog brašna. 

Crno pšenično brašno

Crno brašno (tip 1100 i tip 1600) dobija se iz svih dijelova pšeničnog zrna pa je bogato vitaminima i mineralima. Pogodno je za pripremu različitih proizvoda od dizanog testa. Hleb od crnog brašna ima grublju teksturu i puniji ukus od belog hljeba.  

Integralno pšenično brašno

Proizvodi se od celog zrna pšenice i sadrži više vlakana, vitamina i minerala od bijelog brašna

Speltino brašno 

Odlična je zamijena za obično pšenično brašno, posebno ako ste intolerantni na gluten ili osetljivi na pšenicu. Sadrži manje skroba i više belančevina od pšenice i slatkastog je ukusa. Koristi se za izradu raznih peciva i testa, kao i kolača.

Ražano brašno

Obiluje kalcijumom, gvožđem i vlaknima. Hleb od ražanog brašna ima specifičnu boju i ukus, dugo zadržava svežinu.

Ražano, ječmeno i ovseno brašno sadrže malo glutena i najčešće se koriste u manjoj količini u pravljenju hleba (20-30% ukupne količine brašna) kako hleb ne bi izgubio na volumenu. 

Kukuruzno brašno

Ne sadrži gluten, a upotrebljava se za pripremu proja, hleba, peciva, tortilja. U pripremi hleba i peciva, meša se sa pšeničnim. Bezglutenska brašna ne sadrže gluten pa je poželjno da se kombinuju sa glutenskim brašnima.

Kokosovo i bademovo brašno 

To su bezglutenska brašna s niskim sadržajem ugljenih hidrata. Kokosovo brašno ima veliku sposobnost upijanja tečnosti, što ga čini pogodnim za pečenje hleba i peciva. Bademovo brašno zbog svoje teksture može poslužiti kao zamena za prezle pri paniranju ribe i mesa ili kao dodatak povrću i varivu. Takođe, obogaćuje kolače, hleb ili peciva kojima se dodaje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana