Ево што се догоди с храном када на њу слети мува

Г.С.
Ево што се догоди с храном када на њу слети мува

Кад вам мува слети на храну, врло вјероватно је отјерате руком и наставите јести, али требате ли бринути око бактерија? Постоји барем сто различитих бактерија и вируса које мува може пренијети, тврди Томас Данијелс, научник и директор еколошког лабораторија на Универзитету Фордхам у Њујорку.

Како преноси 'The Healthy'', када мува покупи бактерије, може их пренијети свугдје око себе. Једно од мјеста је ваша храна, чак и ако је на њој била свега неколико секунди.

- Постоји ризик од заразе и болести, без обзира на то што је количина бактерија коју стигне пренијети у том кратком времену мала - тврди Данијелс.

Ипак, већа опасност долази онда када мува повраћа. Да, звучи грозно. Када вам дође на храну, она је не покушава појести, већ по њој испушта сокове како би је омекшала и могла појести у текућем облику. Ово чак није најгори дио. Тјелесна текућина коју испушта по храни пуна је бактерија које се дуже задржавају у мухи, него по њеном тијелу, што значи да је пуно већа шанса да се заразите.

Неке од болести које муве могу пренијети су заиста опасне. Escherichia coli, салмонела, хепатитис А и ротавирус, каже специјалиста за инфективне болести Брен Лар . Још једна болест је Shigella (шигелоза) - узрокује прољев, високу температуру и неподношљиве болове у трбуху.

Сирово месо

Не морате одмах паничарити и бацати храну на коју је слетјела мува. Највише преносе заразу ако су биле на сировом месу или прљавим површинама, каже др. Ларц, и савјетује да одржавате кухињу изразито чистом јер су тако мање шансе да се заразите. Такође, само једна мува на храни неће вас заразити, већа је брига ако једете негдје вани и свако мало на храну слети нека нова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана