Evo što se dogodi s hranom kada na nju sleti muva

G.S.
Evo što se dogodi s hranom kada na nju sleti muva

Kad vam muva sleti na hranu, vrlo vjerovatno je otjerate rukom i nastavite jesti, ali trebate li brinuti oko bakterija? Postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje muva može prenijeti, tvrdi Tomas Danijels, naučnik i direktor ekološkog laboratorija na Univerzitetu Fordham u Njujorku.

Kako prenosi 'The Healthy'', kada muva pokupi bakterije, može ih prenijeti svugdje oko sebe. Jedno od mjesta je vaša hrana, čak i ako je na njoj bila svega nekoliko sekundi.

- Postoji rizik od zaraze i bolesti, bez obzira na to što je količina bakterija koju stigne prenijeti u tom kratkom vremenu mala - tvrdi Danijels.

Ipak, veća opasnost dolazi onda kada muva povraća. Da, zvuči grozno. Kada vam dođe na hranu, ona je ne pokušava pojesti, već po njoj ispušta sokove kako bi je omekšala i mogla pojesti u tekućem obliku. Ovo čak nije najgori dio. Tjelesna tekućina koju ispušta po hrani puna je bakterija koje se duže zadržavaju u muhi, nego po njenom tijelu, što znači da je puno veća šansa da se zarazite.

Neke od bolesti koje muve mogu prenijeti su zaista opasne. Escherichia coli, salmonela, hepatitis A i rotavirus, kaže specijalista za infektivne bolesti Bren Lar . Još jedna bolest je Shigella (šigeloza) - uzrokuje proljev, visoku temperaturu i nepodnošljive bolove u trbuhu.

Sirovo meso

Ne morate odmah paničariti i bacati hranu na koju je sletjela muva. Najviše prenose zarazu ako su bile na sirovom mesu ili prljavim površinama, kaže dr. Larc, i savjetuje da održavate kuhinju izrazito čistom jer su tako manje šanse da se zarazite. Takođe, samo jedna muva na hrani neće vas zaraziti, veća je briga ako jedete negdje vani i svako malo na hranu sleti neka nova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana