Ево које намирнице није паметно замрзавати или куповати их такве

ГС
Ево које намирнице није паметно замрзавати или куповати их такве

Ако често купујете смрзнуту храну у трговини, било због погодности или зато што сте уморни од бацања свјеже хране, нисте једини.

Глобална индустрија смрзнуте хране велик је посао, а извјештаји за 2022. показује да ће порасти с 252,19 милијарди долара у 2021. на 389,90 милијарди долара до 2030. године.

Али прије него кренете тим хладним пролазима како бисте прегледали стаклене полице препуне свега, од поврћа до готових јела до сладоледа и пита, можда бисте жељели чути што искусни кувари имају за рећи.

Они сматрају да бисте требали избјегавати куповати ове смрзнуте намирнице.

Немасне бјеланчевине

Док стварање залиха смрзнуте рибе, плодова мора и пилећих прса може послужити за неколико будућих оброка, Шон Матијевх, водећи кувар онлајн кулинарских умјетности на Институту за кулинарско образовање (ИЦЕ), препоручује да се клоните ових артикала.

– Било која врста протеина, заправо, кад га замрзнете, разбије станичне стијенке протеина и сва вода на неки начин исцури из њега. Тако да завршите с нечим што је пуно сувље него што би иначе било, тако да текстура није сјајна – истиче.

Но, кувар напомиње да сувоћа није толико примјетна код протеина с већим удјелом масти попут бранцина.

Биље
Дана Бујалски, куварица за припрему оброка код куће и мале забаве, воли користити зачинско биље како би оживјела оброке које припрема за себе и своје клијенте. Међутим, не би се усудила купити смрзнуто биље.

– Мислим да зачинско биље увијек наглашава ваша јела, поготово када је свјеже. Лично чак ни сушено зачинско биље не волим превише – каже она.

– Смрзнуто зачинско биље изгледа као да је насјецкано и затим смрзнуто на мале коцкице. Увијек сам се питала ко их купује! Не желите потрошити новац на свјеже зачинско биље? Покушајте их узгојити у својој кући како бисте их могли користити кад вам затреба – предложила је Бујалски.

Хљеб
Иако би вам добро дошли смрзнути производи од тијеста које можете испећи код куће, Бујалски каже да би избјегавала смрзнути готови хљеб.

– Конзистенција се мијења када се хљеб замрзне. Ако сте љубитељ пецива, не можете добити ништа боље од свјежег – додаје.

Јагоде
Сезона јагода траје од маја до јула. Дакле, ако имате рецепт који захтијева јагоде, али нису у сезони, не купујте смрзнуте.

– Јагоде, због своје порозне природе, постану презасићене водом и буквално се распадну када се замрзну. Не препоручујем кориштење смрзнутих јагода чак ни у смутијима. Превише текућине и каше. Исто вриједи за рецепте за колаче с јагодама – додаје.

Увијек је добра идеја куповати воће када је у сезони, укључујући и јагоде. Али ако их ипак желите купити или већ имате врећицу смрзнутих јагода у замрзивачу, размислите о томе да од њих направите компот, преноси Кликс.

– Компоти се могу користити за преливање палачинки или у посластицама – каже инструкторка кувара Сарах Гундерсон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана