Evo koje namirnice nije pametno zamrzavati ili kupovati ih takve

GS
Evo koje namirnice nije pametno zamrzavati ili kupovati ih takve

Ako često kupujete smrznutu hranu u trgovini, bilo zbog pogodnosti ili zato što ste umorni od bacanja svježe hrane, niste jedini.

Globalna industrija smrznute hrane velik je posao, a izvještaji za 2022. pokazuje da će porasti s 252,19 milijardi dolara u 2021. na 389,90 milijardi dolara do 2030. godine.

Ali prije nego krenete tim hladnim prolazima kako biste pregledali staklene police prepune svega, od povrća do gotovih jela do sladoleda i pita, možda biste željeli čuti što iskusni kuvari imaju za reći.

Oni smatraju da biste trebali izbjegavati kupovati ove smrznute namirnice.

Nemasne bjelančevine

Dok stvaranje zaliha smrznute ribe, plodova mora i pilećih prsa može poslužiti za nekoliko budućih obroka, Šon Matijevh, vodeći kuvar onlajn kulinarskih umjetnosti na Institutu za kulinarsko obrazovanje (ICE), preporučuje da se klonite ovih artikala.

– Bilo koja vrsta proteina, zapravo, kad ga zamrznete, razbije stanične stijenke proteina i sva voda na neki način iscuri iz njega. Tako da završite s nečim što je puno suvlje nego što bi inače bilo, tako da tekstura nije sjajna – ističe.

No, kuvar napominje da suvoća nije toliko primjetna kod proteina s većim udjelom masti poput brancina.

Bilje
Dana Bujalski, kuvarica za pripremu obroka kod kuće i male zabave, voli koristiti začinsko bilje kako bi oživjela obroke koje priprema za sebe i svoje klijente. Međutim, ne bi se usudila kupiti smrznuto bilje.

– Mislim da začinsko bilje uvijek naglašava vaša jela, pogotovo kada je svježe. Lično čak ni sušeno začinsko bilje ne volim previše – kaže ona.

– Smrznuto začinsko bilje izgleda kao da je nasjeckano i zatim smrznuto na male kockice. Uvijek sam se pitala ko ih kupuje! Ne želite potrošiti novac na svježe začinsko bilje? Pokušajte ih uzgojiti u svojoj kući kako biste ih mogli koristiti kad vam zatreba – predložila je Bujalski.

Hljeb
Iako bi vam dobro došli smrznuti proizvodi od tijesta koje možete ispeći kod kuće, Bujalski kaže da bi izbjegavala smrznuti gotovi hljeb.

– Konzistencija se mijenja kada se hljeb zamrzne. Ako ste ljubitelj peciva, ne možete dobiti ništa bolje od svježeg – dodaje.

Jagode
Sezona jagoda traje od maja do jula. Dakle, ako imate recept koji zahtijeva jagode, ali nisu u sezoni, ne kupujte smrznute.

– Jagode, zbog svoje porozne prirode, postanu prezasićene vodom i bukvalno se raspadnu kada se zamrznu. Ne preporučujem korištenje smrznutih jagoda čak ni u smutijima. Previše tekućine i kaše. Isto vrijedi za recepte za kolače s jagodama – dodaje.

Uvijek je dobra ideja kupovati voće kada je u sezoni, uključujući i jagode. Ali ako ih ipak želite kupiti ili već imate vrećicu smrznutih jagoda u zamrzivaču, razmislite o tome da od njih napravite kompot, prenosi Kliks.

– Kompoti se mogu koristiti za prelivanje palačinki ili u poslasticama – kaže instruktorka kuvara Sarah Gunderson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana