Чај или кафа: Који напитак је бољи и здравији за почетак дана?

ГС
Чај или кафа: Који напитак је бољи и здравији за почетак дана?

Многи јутро започињу шољицом кафе или омиљеног чаја. Уколико сте се питали које пиће од ова два је боље за почетак дана, ево одговора који ће ријешити недоумицу.

Ове количине кофеина темеље се на 1 шољици сваког напитка:

Кафа: 96 мг кофеина

Latte: 86,4 мг кофеина

Ледена кафа: 74,4 мг кофеина

Црни чај: 48 мг кофеина

Зелени чај: 28,8 мг кофеина

Кафа без кофеина: 0 до 15 мг кофеина

Биљни чај: 0 мг кофеина

Када упоредимо, очигледно је да већина напитака од кафе садржи више кофеина него чај, чак и у случају одређених напитака без кофеина.

Кафа је добар извор антиоксидативних полифенола и кофеина, а сви они подржавају когнитивно функционисање и могу смањити ризик од губитка памћења. Уз антиоксидансе, попут противупалног споја клорогенске киселине, кафа такође има повољан утицај на здравље мозга, јетру, дијабетес и метаболички синдром. Заправо, истраживања показују да жене које пију две до три шољице кафе сваки дан имају мање тjелесне масти од оних које ријетко пију кафу.

Чај такође има многе здравствене предности, од смањења осјећаја мучнине до ублажавања главобоље и стомачних тегоба. Слично као и кафа, чај такође има висока противупална својства, попут антиоксиданса. Нека истраживања такође повезују спојеве у зеленом чају са здављем кардиоваскуларног система.

Кафа и чај богати су антиоксидансима, хидрирају и тако доприносе добром стању метаболизма. Због веће количине кофеина у кафи, трудницама или свима који покушавају смањити унос кофеина било би боље да се држе чаја и то биљног типа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана