Čaj ili kafa: Koji napitak je bolji i zdraviji za početak dana?

GS
Čaj ili kafa: Koji napitak je bolji i zdraviji za početak dana?

Mnogi jutro započinju šoljicom kafe ili omiljenog čaja. Ukoliko ste se pitali koje piće od ova dva je bolje za početak dana, evo odgovora koji će riješiti nedoumicu.

Ove količine kofeina temelje se na 1 šoljici svakog napitka:

Kafa: 96 mg kofeina

Latte: 86,4 mg kofeina

Ledena kafa: 74,4 mg kofeina

Crni čaj: 48 mg kofeina

Zeleni čaj: 28,8 mg kofeina

Kafa bez kofeina: 0 do 15 mg kofeina

Biljni čaj: 0 mg kofeina

Kada uporedimo, očigledno je da većina napitaka od kafe sadrži više kofeina nego čaj, čak i u slučaju određenih napitaka bez kofeina.

Kafa je dobar izvor antioksidativnih polifenola i kofeina, a svi oni podržavaju kognitivno funkcionisanje i mogu smanjiti rizik od gubitka pamćenja. Uz antioksidanse, poput protivupalnog spoja klorogenske kiseline, kafa takođe ima povoljan uticaj na zdravlje mozga, jetru, dijabetes i metabolički sindrom. Zapravo, istraživanja pokazuju da žene koje piju dve do tri šoljice kafe svaki dan imaju manje tjelesne masti od onih koje rijetko piju kafu.

Čaj takođe ima mnoge zdravstvene prednosti, od smanjenja osjećaja mučnine do ublažavanja glavobolje i stomačnih tegoba. Slično kao i kafa, čaj takođe ima visoka protivupalna svojstva, poput antioksidansa. Neka istraživanja takođe povezuju spojeve u zelenom čaju sa zdavljem kardiovaskularnog sistema.

Kafa i čaj bogati su antioksidansima, hidriraju i tako doprinose dobrom stanju metabolizma. Zbog veće količine kofeina u kafi, trudnicama ili svima koji pokušavaju smanjiti unos kofeina bilo bi bolje da se drže čaja i to biljnog tipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana