12 воћки које јачају организам: Стручњаци савјетују да их једете сваки дан

ГС
12 воћки које јачају организам: Стручњаци савјетују да их једете сваки дан

Уравнотежена и здрава исхрана није потпуна без свјежег воћа, које није само укусно, већ и храни наше тијело витаминима, минералима и антиоксидантима који штите сваку ћелију у тијелу. Од витамина Ц до гвожђа, магнезијума или јединствених фитонутријената који имају снажно биолошко дејство, сваки залогај воћа нам чини добро.

Иако никада не можемо погрешити у избору воćа, неколико врста се издваја као посебно здраво јер садрже веćе количине корисних једињења или имају јединствен састав витамина и минерала.

 1. Авокадо

- Популарност авокада стално расте и ставља се готово у све: од смутија и сокова, до разних јела - каже Ејми Горин, власница продавнице "Плант Басед wитх Амy".

Авокадо је веома хранљив и у себи садржи широки спектар нутријената, међу којима је много витамина и минерала. Само 100 грама авокада садржи витамин К, витамин Ц, калијум, витамин Б5, витамин Б6 и витамин Е, као и мале количине магнезијума, мангана, бакра, гвожђа, цинка, фосфора, витамина А, Б1, Б2 и Б3.

2. Боровнице

- Једна шоља боровница садржи четири грама корисних влакана, уз есенцијалне храњиве ствари попут Ц витамина, К витамина, мангана и антоцијанина, врсту фитонутријената - рекла је Горин за портал "Реал Симпле".

Боровнице су препуне антиоксиданата званих антоцијанини, за које је познато да смањују слободне радикале у телу који доводе до одређених болести као што су кардиоваскуларне болести, дијабетес типа 2, па чак и неуролошки пад.

3. Јабуке

Јабуке су одличан начин да се исхрани дода неопходна количина влакана која доприносе здравом варењу и одржавању жељене телесне тежине, а самим тим и здравља срца. Садрже пектине који помажу да црева буду здрава, а истраживања показују да конзумација јабука смањује могуćност гојазности и дијабетеса, као и ризик од кардиоваскуларних болести.

4. Малине

Др Бреана Гуан малине назива најбољим воћем за здравље коже и хормона.

- Пуне Ц витамина, ове бобице могу да подрже производњу колагена и заштитите кожу од старења гашењем слободних радикала и заустављањем оксидативног стреса и оштећења - истиче др Гуан.

5. Банане

Банане су познате по великој количини калијума које садрже, а овај минерал је одговоран за контролу срчаног ритма и крвног притиска. Такође су одличан извор енергије пре вежбања, а висока количина влакана која садрже помоćи ćе вам да одржите редовно варење.

Банане садрже и триптофан, амино-киселину која помаже у одржавању добре меморије и квалитетног сна, али и поправља расположење јер је једно од једињења неопходних за синтезу серотонина и повеćање концентрације допамина у организму.

6. Лимун

- Лимун је изврстан избор за јачање здравља и имунитета - каже др Гуан.

- Започните дан са соком богатим Ц витамином који неће утицати на ваш шећер у крви. Познат као воће које чисти, лимун смањује упалу и пружа многе предности, укључујући побољшање пробаве. Помешајте сок од лимуна с топлом водом и ђумбиром како бисте спречили сезонске болести.

7. Лубенице

Слатке и хидратантне, лубенице су природно пиће с електролитима, како каже Гуан. А постоји толико много начина да у њима уживате.

- Можете замрзнути нарезану лубеницу и измиксати је у освежавајући смути или уживати у целој кришки. Осим витаминима, пуне су и каротеноида и ликопеном, изврсне за здравље очију, срца, те превенцију рака.

8. Урме

Узгајане на палмама, оне су аутохтоно воће Блиског истока, а сада су честе и у Северној и Средњој Америци; типичан су део и медитеранске исхране. Висок садржај влакана чини да се након неколико урми дуго осећате сито, што их чини одличним међуоброком, који такође садржи калијум, калцијум, магнезијум, селен и неколико минерала.

9. Јагоде

Јагоде су изврстан извор Ц витамина, а осигуравају и многе друге витамине и минерале, па чак могу помоћи у регулацији шећера у крви - каже др Кејси Барнс.

Имају пуно воде и мало угљених хидрата, па пружају велики нутритивни биланс за врло мало калорија.

10. Трешње

Трешња је једна од најздравијих воћки, тврди Барнс.

- Препуна је антиоксиданата и делује противупално. Добар је извор влакана, калијума и Ц витамина, а садржи и друге витамине и минерале. Трешње могу помоћи код упале и сматрају се противупалном храном.

11. Ананас

Ово тропско воће је јако укусно и садржи мноштво здравствених предности. С високим процентом Ц витамина и мангана, ананас садржи и Б6 витамин, бакар, тиамин, фолну киселину и калијум, а има мало масти. Иако садрже природне шећере, кришке ананаса одлична су опција за сладокусце уместо неког обрађеног десерта. Ананас се такође може кувати и послужити уз протеине, попут пилетине на жару.

12. Купине

Имају висок ново антоцијана и антиоксиданата, плус витамине Ц и К, манган и влакна. Лако их је јести, само их оперите и ставите у уста, а могу се и укључити у многе рецепте.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана