12 voćki koje jačaju organizam: Stručnjaci savjetuju da ih jedete svaki dan

GS
12 voćki koje jačaju organizam: Stručnjaci savjetuju da ih jedete svaki dan

Uravnotežena i zdrava ishrana nije potpuna bez svježeg voća, koje nije samo ukusno, već i hrani naše tijelo vitaminima, mineralima i antioksidantima koji štite svaku ćeliju u tijelu. Od vitamina C do gvožđa, magnezijuma ili jedinstvenih fitonutrijenata koji imaju snažno biološko dejstvo, svaki zalogaj voća nam čini dobro.

Iako nikada ne možemo pogrešiti u izboru voća, nekoliko vrsta se izdvaja kao posebno zdravo jer sadrže veće količine korisnih jedinjenja ili imaju jedinstven sastav vitamina i minerala.

 1. Avokado

- Popularnost avokada stalno raste i stavlja se gotovo u sve: od smutija i sokova, do raznih jela - kaže Ejmi Gorin, vlasnica prodavnice "Plant Based with Amy".

Avokado je veoma hranljiv i u sebi sadrži široki spektar nutrijenata, među kojima je mnogo vitamina i minerala. Samo 100 grama avokada sadrži vitamin K, vitamin C, kalijum, vitamin B5, vitamin B6 i vitamin E, kao i male količine magnezijuma, mangana, bakra, gvožđa, cinka, fosfora, vitamina A, B1, B2 i B3.

2. Borovnice

- Jedna šolja borovnica sadrži četiri grama korisnih vlakana, uz esencijalne hranjive stvari poput C vitamina, K vitamina, mangana i antocijanina, vrstu fitonutrijenata - rekla je Gorin za portal "Real Simple".

Borovnice su prepune antioksidanata zvanih antocijanini, za koje je poznato da smanjuju slobodne radikale u telu koji dovode do određenih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, pa čak i neurološki pad.

3. Jabuke

Jabuke su odličan način da se ishrani doda neophodna količina vlakana koja doprinose zdravom varenju i održavanju željene telesne težine, a samim tim i zdravlja srca. Sadrže pektine koji pomažu da creva budu zdrava, a istraživanja pokazuju da konzumacija jabuka smanjuje mogućnost gojaznosti i dijabetesa, kao i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

4. Maline

Dr Breana Guan maline naziva najboljim voćem za zdravlje kože i hormona.

- Pune C vitamina, ove bobice mogu da podrže proizvodnju kolagena i zaštitite kožu od starenja gašenjem slobodnih radikala i zaustavljanjem oksidativnog stresa i oštećenja - ističe dr Guan.

5. Banane

Banane su poznate po velikoj količini kalijuma koje sadrže, a ovaj mineral je odgovoran za kontrolu srčanog ritma i krvnog pritiska. Takođe su odličan izvor energije pre vežbanja, a visoka količina vlakana koja sadrže pomoći će vam da održite redovno varenje.

Banane sadrže i triptofan, amino-kiselinu koja pomaže u održavanju dobre memorije i kvalitetnog sna, ali i popravlja raspoloženje jer je jedno od jedinjenja neophodnih za sintezu serotonina i povećanje koncentracije dopamina u organizmu.

6. Limun

- Limun je izvrstan izbor za jačanje zdravlja i imuniteta - kaže dr Guan.

- Započnite dan sa sokom bogatim C vitaminom koji neće uticati na vaš šećer u krvi. Poznat kao voće koje čisti, limun smanjuje upalu i pruža mnoge prednosti, uključujući poboljšanje probave. Pomešajte sok od limuna s toplom vodom i đumbirom kako biste sprečili sezonske bolesti.

7. Lubenice

Slatke i hidratantne, lubenice su prirodno piće s elektrolitima, kako kaže Guan. A postoji toliko mnogo načina da u njima uživate.

- Možete zamrznuti narezanu lubenicu i izmiksati je u osvežavajući smuti ili uživati u celoj kriški. Osim vitaminima, pune su i karotenoida i likopenom, izvrsne za zdravlje očiju, srca, te prevenciju raka.

8. Urme

Uzgajane na palmama, one su autohtono voće Bliskog istoka, a sada su česte i u Severnoj i Srednjoj Americi; tipičan su deo i mediteranske ishrane. Visok sadržaj vlakana čini da se nakon nekoliko urmi dugo osećate sito, što ih čini odličnim međuobrokom, koji takođe sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, selen i nekoliko minerala.

9. Jagode

Jagode su izvrstan izvor C vitamina, a osiguravaju i mnoge druge vitamine i minerale, pa čak mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi - kaže dr Kejsi Barns.

Imaju puno vode i malo ugljenih hidrata, pa pružaju veliki nutritivni bilans za vrlo malo kalorija.

10. Trešnje

Trešnja je jedna od najzdravijih voćki, tvrdi Barns.

- Prepuna je antioksidanata i deluje protivupalno. Dobar je izvor vlakana, kalijuma i C vitamina, a sadrži i druge vitamine i minerale. Trešnje mogu pomoći kod upale i smatraju se protivupalnom hranom.

11. Ananas

Ovo tropsko voće je jako ukusno i sadrži mnoštvo zdravstvenih prednosti. S visokim procentom C vitamina i mangana, ananas sadrži i B6 vitamin, bakar, tiamin, folnu kiselinu i kalijum, a ima malo masti. Iako sadrže prirodne šećere, kriške ananasa odlična su opcija za sladokusce umesto nekog obrađenog deserta. Ananas se takođe može kuvati i poslužiti uz proteine, poput piletine na žaru.

12. Kupine

Imaju visok novo antocijana i antioksidanata, plus vitamine C i K, mangan i vlakna. Lako ih je jesti, samo ih operite i stavite u usta, a mogu se i uključiti u mnoge recepte.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana