Како да се ријешите вишка килограма? Рецепт наших бака који топи сало

Агенције
Како да се ријешите вишка килограма? Рецепт наших бака који топи сало

Сви доктори ће вам савјетовати да уносите што више течности, око два литра дневно, а уколико се бавите спортом и нешто више од тога. Међутим, поједини напици не само да хидрирају, већ благотворно утичу на организам и права су помоћ у детоксикацији. А уз редукцију исхране, поспешују и губитак килограма.

Да би се спријечило додатно таложење масних наслага, нарочито у ове зимске дане, стари рецепт наших бака је кашичица јабуковог сирћета размућена у мало воде у чаши, ујутро, прије оброка.

“Јача” лимунада - један лимун на чашу воде још је бољи начин да здраво започнете дан. Лимунада (наравно, без шећера) добродошла је у било које доба дана, а нарочито у ово вријеме, када владају вируси. Добра варијанта је и топла лимунада, посебно пред спавање.

Они који имају здраве органе за варење (тј. немају проблем са желуцем, камењем у жучној кеси) могу у млаку лимунаду да додају зачине - мало чилија, цимета и ђумбира. То је одличан спој за детоксикацију организма.

Препоручљив је и хладан чај са лимуном и рузмарином, који је добар савезник у скидању килограма. Наиме, провре се литар и по воде и у то се дода један исјецкан лимун и 50 грама рузмарина. Кува се неколико минута, и обавезно се проциједи тек кад се охлади. Држи се у фрижидеру и свако јутро се пије по децилитар прије оброка.

Благотворно по ваш организам биће и уколико размутите кашичицу цимета у шољици топле воде.

Уколико желите да зауставите сопствену “прождрљивост” ових дана, многи као ријешење користе чашу топле воде пред оброк. Ипак, боље ријешење је да поједете једну јабуку прије јела и сигурно ћете мање појести.

Међу оним старим рецептима из бакиних кухиња, а који се тичу чишћења организма, свакако је и кашичица пројног брашна размућена у млакој води. Пије се ујутро, на празан стомак.

Сви ће вам препоручити зелени чај како бисте убрзали детоксикацију и мршављење. Ипак,с њим треба бити опрезан. Труднице, особе с хипертензијом, с различитим врстама анемије, људи с поремећајем срчаног ритма не би смијели да пију зелени чај.

Он, наиме, има исти учинак као кафа, и доктори упозоравају да доводи до повећања адреналина. Препоручена дневна доза је до 5 дл дневно, дакле двије и по шоље. Уз то, не пити га константно, у континуитету мјесец, два, јер може да изазове нежељена дејства.

Међутим, готово једнако снажно дејство као зелени, има чај од коприве. Двије кашичице сушеног листа од коприве прелијте са 2,5 дл вреле воде и након пет минута проциједите – и ето здравог напитка.

Уколико сте се опустили превише ових славских и празничних дана, и желите одмах на дијету како бисте се ратосиљали додатних, непријатних килограма, да бисте лакше “прегурали” дане без слаткиша, попијте ујутро једну шољу какаоа, без шећера. Осим што засити, хидрира и чини кожу мекшом, смањује таложење лошег холестерола на зидовима крвних судова, чува кардиоваскуларни систем. А и мирис ствара утисак да једете чоколаду. Некад и то значи.

Најдрагоцијенија и тијелу најпотребнија течност је, ипак, вода, и зато - не заборавите да је пијете у препорученим количинама, око два литра дневно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана