Због ситнице знају да пуцају: Како да скувате јаја савршена за украшавање

ГС
Због ситнице знају да пуцају: Како да скувате јаја савршена за украшавање

Када кувамо јаја за доручак или оброк није нам толико важно да ли ће она да напукну или не. Свакако ћемо их истог момента појести. Међутим, приликом кувања јаја за Васкрс, трудимо се да све буде под конац. Дјеца се највише радују куцању јаја, али прије свега њиховом украшавању. Како васкршња јаја не би напукла важан је и начин припреме.

Иако се на први поглед чини као врло једноставан задатак, постоје неколико грешака које правимо приликом кувања, пише „Курир“. Ево како да скувате јаја да вам не попуцају:

1. Изаберите свјежа јаја

На првом мјесту за успјешно кување јаја важно да је да буду свјежа. У продавнии изаберите она са најдужим роком трајања, а код куће њихову свјежину можете да провјерите у посуди с водом. Ако јаје потоне, свеже је, а ако плута, онда је старо.

2. Обратите пажњу на температуру

Барем два сата прије кувања јаја извадите из фрижидера како би се угријала на собној температури. Немојте да их "шокирати" врућом водом, већ их ставите у млаку и потом на шпорет да се постепено загријавају.

3. Боја љуске

Имајте у виду да су јаја са бијелом љуском нешто тања, па ћете морати више да водите рачуна о њиховој припреми. Али постоји рјешење и за то.

4. Додајте со у воду

Још један трик у који се многи куну је да додавање пола кашичице соли у воду спречава да љуска пукне, али и да се овако скувана јаја лакше љуште.

5. Кувајте на лаганој температури

Јако кључање воде доводи до помјерања јаја и лупања о ивице лонца, те на тај начин лакше пуцају. Зато кувајте их на лаганој ватри, а уколико их фарбате у луковини, обложите дно и ивице шерпе листовима црног лука. Мање су шансе да попуцају јаја!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана