Ручак за цијелу породицу за мале паре: Пет брзих јела од тиквица

ГС
Ручак за цијелу породицу за мале паре: Пет брзих јела од тиквица

Када вам неко да идеју за ручак, пола посла је већ ријешено.

Предлажемо вам чак пет идеја за укусан, а јефтин ручак за цијелу породицу са тиквицама. Тиквице се користе у јако пуно рецепата, зато што укус тиквице не ремети остале састојке. Нема везе да ли је комбинујете са рибом или месом, или у оквиру вегетаријанског рецепта, тиквице се прилагођавају.

Хранљиви састојци из тиквица имају бројна повољна дејства на здравље: магнезијум помаже у снижавању притисак, витамини Ц и А спречавају развој атеросклерозе, хранљива влакна утичу на снижавање холестерола, као и на чишћење токсина из дебелог цријева.

Тиквице активирају метаболизам ћелија, побољшавају рад мозга, доприносе виталности организма.

Ових пет јела од тиквица се спремају брзо, а изузетно су јефтина:

Мафини са тиквицама

Потребно: 700 г ренданих свјежих тиквица, 150 г отопљеног путера, кашичица шећера, кашичица соли, 2 јаја, 2 кашичице соде бикарбоне, 700 г брашна, 200 г качкаваља, мало мирођије.

Припрема: Загријте рерну на 170 степени. Измјешајте јаја и шећер, па додајте тиквице и путер. Посебно измјешајте брашно са содом бикарбоном и мало соли, па измјешајте са претходном смјесом. На крају додајте измрвљени сир и све добро измјешајте. Подмажите калупе за мафине, излијте смјесу у њих и пеците 25 - 30 минута. Када је печено, одозго поспите рендани качкаваљ и украсите са мало мирођије.

Чипс од тиквица

Потребно је: Тиквица средње величине, кашика маслиновог уља, со, бибер, мљевена паприка

Припрема: Тиквицу исјеците на танке колутове. Помијешајте маслиново уље, со, бибер, млевену паприку. Колутиће тиквица уваљајте у ароматизовано уље и поређајте на плех који је обложен папиром за печење. Пеците у рерни загрејаној на 220 степени око 25-30 минута.

Поховане тиквице

Потребно је: 2 веће тиквице (или 3 мање), 3 јаја, 3 чена бијелог лука, 50 г сира (није обавезно), брашно, со или зачин од сувог поврћа, свјеж першун, свјеже зачинско биље.

Припрема: Ољуштити тиквице (ако су јако младе довољно их је само опрати) и нарендати. Додати јаја, испасирани бели лук, насјецкани свежи першун и брашно (постепено). Маса треба да буде мало гушћа него за палачинке. Додати со или зачин по укусу и рендани сир (по жељи). Кутлачом вадити масу и пржити на врелом уљу. Окретати их широком лопатицом. Вадити на папирни убрус да би се оциједиле од вишка масноће. Украсити свјежим зачинским биљем.

Пуњене тиквице

Потребно је: 2-3 главице црног лука, 2-3 чена бијелог лука, 4-5 тиквица, 2-3 филеа пилетине (или једне пилеће груди), алева паприка, со, бибер, кечап, 2 дл киселе павлаке.

Припрема: На уљу пропржите црни лук, додајте бијели лук, а тиквице оперите, исјеците их по дужини и издубите да се добије облик чамаца, па издубљени дио тиквица исјецкајте на коцкице и додајте у лук. Пилеће месо посебно скувајте, исјецкајте на коцкице и додајте претходној смјеси. Све заједно динстајте док не испари сва вода, додајте алеву паприку, посолите и побиберите. Пуните тиквице овом смјесом, поређајте их у ватросталну чинију или плех и прије печења их прелијте кечапом. Кад тиквице буду скоро печене, извадите их из рерне, прелијте киселом павлаком и вратити у рерну да се још мало запеку.

Печене пљескавице од тиквица

Потребно је: 4 јајета, 1 кг тиквица, 200-300 г мрвљеног сира, 2 дл киселе павлаке, 1,5 шољица уља, 200 г гриза, мало брашна, кашичица першуна, кесица прашка за пециво.

Припрема: Очистите тиквице, нарендајте их, посолите и ставите у ђевђир да се оцеди вода. У чинији умутите јаја, додајте павлаку, сир, уље, гриз, прашак за пециво, затим додајте нарендане тиквице, мало посолите, додајте брашно и першун. Обликујте пљескавице од смесе и ставите у плех на пек папир. Пеците око 30 минута у загрејаној рерни на 180 степени, пише Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана