Kako da se riješite viška kilograma? Recept naših baka koji topi salo

Agencije
Kako da se riješite viška kilograma? Recept naših baka koji topi salo

Svi doktori će vam savjetovati da unosite što više tečnosti, oko dva litra dnevno, a ukoliko se bavite sportom i nešto više od toga. Međutim, pojedini napici ne samo da hidriraju, već blagotvorno utiču na organizam i prava su pomoć u detoksikaciji. A uz redukciju ishrane, pospešuju i gubitak kilograma.

Da bi se spriječilo dodatno taloženje masnih naslaga, naročito u ove zimske dane, stari recept naših baka je kašičica jabukovog sirćeta razmućena u malo vode u čaši, ujutro, prije obroka.

“Jača” limunada - jedan limun na čašu vode još je bolji način da zdravo započnete dan. Limunada (naravno, bez šećera) dobrodošla je u bilo koje doba dana, a naročito u ovo vrijeme, kada vladaju virusi. Dobra varijanta je i topla limunada, posebno pred spavanje.

Oni koji imaju zdrave organe za varenje (tj. nemaju problem sa želucem, kamenjem u žučnoj kesi) mogu u mlaku limunadu da dodaju začine - malo čilija, cimeta i đumbira. To je odličan spoj za detoksikaciju organizma.

Preporučljiv je i hladan čaj sa limunom i ruzmarinom, koji je dobar saveznik u skidanju kilograma. Naime, provre se litar i po vode i u to se doda jedan isjeckan limun i 50 grama ruzmarina. Kuva se nekoliko minuta, i obavezno se procijedi tek kad se ohladi. Drži se u frižideru i svako jutro se pije po decilitar prije obroka.

Blagotvorno po vaš organizam biće i ukoliko razmutite kašičicu cimeta u šoljici tople vode.

Ukoliko želite da zaustavite sopstvenu “proždrljivost” ovih dana, mnogi kao riješenje koriste čašu tople vode pred obrok. Ipak, bolje riješenje je da pojedete jednu jabuku prije jela i sigurno ćete manje pojesti.

Među onim starim receptima iz bakinih kuhinja, a koji se tiču čišćenja organizma, svakako je i kašičica projnog brašna razmućena u mlakoj vodi. Pije se ujutro, na prazan stomak.

Svi će vam preporučiti zeleni čaj kako biste ubrzali detoksikaciju i mršavljenje. Ipak,s njim treba biti oprezan. Trudnice, osobe s hipertenzijom, s različitim vrstama anemije, ljudi s poremećajem srčanog ritma ne bi smijeli da piju zeleni čaj.

On, naime, ima isti učinak kao kafa, i doktori upozoravaju da dovodi do povećanja adrenalina. Preporučena dnevna doza je do 5 dl dnevno, dakle dvije i po šolje. Uz to, ne piti ga konstantno, u kontinuitetu mjesec, dva, jer može da izazove neželjena dejstva.

Međutim, gotovo jednako snažno dejstvo kao zeleni, ima čaj od koprive. Dvije kašičice sušenog lista od koprive prelijte sa 2,5 dl vrele vode i nakon pet minuta procijedite – i eto zdravog napitka.

Ukoliko ste se opustili previše ovih slavskih i prazničnih dana, i želite odmah na dijetu kako biste se ratosiljali dodatnih, neprijatnih kilograma, da biste lakše “pregurali” dane bez slatkiša, popijte ujutro jednu šolju kakaoa, bez šećera. Osim što zasiti, hidrira i čini kožu mekšom, smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova, čuva kardiovaskularni sistem. A i miris stvara utisak da jedete čokoladu. Nekad i to znači.

Najdragocijenija i tijelu najpotrebnija tečnost je, ipak, voda, i zato - ne zaboravite da je pijete u preporučenim količinama, oko dva litra dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana