Вјештачки лист успјешно производи гориво

Агенције
Вјештачки лист успјешно производи гориво

Умјесто нашироко коришћеног гаса, који се тренутно производи од фосилних горива, научници су сада направили “вјештачки лист” који користи само сунчеву свјетлост, угљен-диоксид и воду, и који би евентуално могао бити коришћен за развој одрживог течног горива који би био алтернатива бензину.

Овај неутрални уређај представља нови ниво на пољу соларних горива, након што су истраживачи са Универзитета Кембриџ показали да он може директно производити  гас - познат као сингас - на одржив и једноставан начин.

Умјесто да се покреће фосилним горивима, вјештачки лист користи сунчеву свјетлост, мада може ефикасно радити и када је облачно или магловито вријеме. И за разлику од тренутних индустријских процеса за производњу сингаса, лист не отпушта  било какав угљен-диоксид у атмосферу.

Сингас се тренутно прави од комбинације водоника и угљен-моноксида, и користи се за производњу читавог низа сировина, почев од горива и пластике, па до ђубрива и фармацеутских производа.

- Можда нисте чули за сингас, али сваки дан конзумирате производе који се направљени од њега. Могућност да се он произведе на одржив начин могла би представљати критички корак у затварању зачараног глобалног карбонског круга и успостављању одрживе хемијске и енергетске индустрије - рекао је један од аутора студије професор Ервин Рајзнер са Катедре за хемију Универзитета Кембриџ, који је провео седам година радећи на овом циљу.

Уређај који су Рајзнер и његове колеге произвели био је инспирисан фотосинтезом - природним процесом у којем биљке користе енергију из сунчеве свјетлости да би претвориле угљен-диоксид у храну.

На вјештачком листу два упијача свјетлости, слични молекулама у биљкама које прикупљају сунчеву свјетлост, комбинују се са катализатором направљеним од широко распрострањеног природног елемента кобалта.

Када се уређај потопи у воду, један упијач свјетла користи катализатор да произведе водоник. Други спроводи хемијску реакцију која претвара угљен-диоксид и воду у угљен-моноксид и водоник, и тако формира микс сингаса.

Као додатак истраживачи су открили да њихови апсорбери свјетла чак раде и на ниском нивоу сунчеве свјетлости по кишним или магловитим данима.

- То значи да коришћење ове технологије није ограничено на топле земље или да може функционисати током љетних мјесеци - рекао је докторанд Вирџил Андреј, један од аутора студије која је објављена у научном магазину “Nature Materials”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана