Кинези направили сопствени чип за мозак

Г.С.
Кинези направили сопствени чип за мозак

Кина је направила сопствену верзију чипа за мозак налик Неуралинку, и користила га да прикаже како мајмун може уз помоћ њега да користи роботску руку само уз помоћ мисли.

Мајмун са имплантом по имену Neucyber држао је јагоду роботском руком, а сам чип је развио институт “Beijing Xinzhida Neurotechnology”, пренио је Ројтерс позивајуćи се на кинеску новинску агенцију Синхуа.

“Ова чип хвата суптилне промјене у електричним сигналима мозга и тако постиже да се мислима управља акцијама, омогућавајући контролу машина без физичког контакта”, рекао је професор Универзитета Цингхуа Луо Минмин, који је учествовао у овом пројекту.

Neucyber чип се састоји од флексибилних микроелектрода, два “уређаја за аквизицију неуронских сигнала” и једног “генеративног неуралног алгоритма за декодирање”, преноси Ројтерс.

За разлику од компаније Илона Маска, Неуралинка, који је започео испитивања на људима и чији је први људски пацијент у стању да игра игрице попут Civilization VI и Марио Карт, у Кини још нису почели са тестовима свог импланта на људима, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана