Кинески астронаути поправили станицу оштећену свемирским отпадом

Г.С.
Foto: Јаху Њуз

Након што је оштећена усљед удара свемирског отпада, астронаути су током двије свемирске шетње успјели „поправити“ кинеску свемирску станицу Тиангонг.

Астронаути мисије Шхензоу 17 обавили су двије свемирске шетње изван свемирске станице Тиангонг у протеклом периоду, а друга од њих се догодила 1. марта. Кинески медији су саопштили да је дошло до мањег и дјеломичног напајања енергијом након што су крхотине погодиле соларне панеле станице.

Двије свемирске шетње су биле успјешне, потврдила је кинеска свемирска агенција ЦМСА ове седмице на конференцији за медије, јавља кинеска новинска агенција Синхуа, а сада се праве планови за развој одбране од свемирског отпада у орбити, преноси Кликс.

„Главни модул свемирске станице Тианхе је доживио дјеломични губитак напајања енергијом због удара свемирских крхотина у каблове соларног крила“, наводи агенција.

Да ли је ријеч о микрометеороидима или свемирском отпаду који је произвео човјек, засад није познато, но обје врсте представљају пријетњу станици Тиангонг, као и Међународној свемирској станици (ИСС).

Количина свемирског отпада насталог људском активности у свемиру расте. Амерички НОРАД прати више од 43.000 објеката у свемиру. Када је ријеч о активним сателитима, у мају 2023. године их је било више од 7.500, а већина их припада компанији СпејсИкс, односно њеној мрежи Старлинк.

Контролори ИСС-а су у сарадњи с НОРАД-ом морали склонити станицу с пута свемирског отпада више од 30 пута откако су лансирани њени први модули 1998. године. Правила су строга, а маневре је потребно обавити уколико свемирски отпад уђе у „пица бокс“ подручје величине 4 x 50 x 5 километара са ИСС-ом у центру.

Кинеска станица је такође обавила неколико маневара из истих разлога, а сада се разматрају мјере како би се спријечили проблеми у будућности. Први модул станице Тиангонг, који је назван Тианхе, лансиран је 2021. године.

Кинези тврде да имају могућност прецизног предвиђања орбита те да су оптимизирали процедуре за упозорења на судар и избјегавање судара у свемиру, као и да су смањили процент лажне узбуне за 30 посто.

Надолазеће мјере укључују више видео надзора за Тиангонг помоћу камере високе резолуције постављене на роботску руку станице, а посада мисије Шензоу 18 је добила задатак да постави још ојачања, односно заштите за цијеви, каблове и кључну опрему.

НАСА ради одвојено од Кине у свемиру још од 2011. године и директиве познате као Њолфов амандман, а која забрањује билатералне споразуме и координацију између НАСА-е и кинеских владиних ентитета без изричите дозволе Конгреса.

У посљедње вријеме НАСА и Кина формирају независне коалције за истраживање Мјесеца. Готово 40 држава је потписало НАСА-ин споразум Артемис, а међу најновијим потписницима су Швицарска,Шведска и Словенија. Кина ради с Русијом, а нови партнери су им Никарагва, Азијско-пацифичка свемирска организација те Арапска унија за астрономију и свемирске науке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана