Пронађени остаци џиновске змије стари око 47 милиона година, имала око 1.000 кг

Срна
Foto: Њузвик

НЈУ ДЕЛХИ - У руднику лигнита у Индији пронађен је фосил кичмењака, односно остаци највеће змије која је икада живјела на Земљи, дужине око 15 метара.

Научници вјерују да је ова змија, дужа и од тираносауруса рекса, живјела у мочварама Индије прије око 47 милиона година.

Научници су пронашли 27 пршљенова кичме ове змије, укључујући неколико који су и даље у истом положају у коме би били да је животиња жива.

Змија, коју су назвали Васуки је изгледала као данашњи питон и није била отровна.

Фосилни остаци пронађени су у области Панандро у западној индијској држави Гуџарат.

“С обзиром на њену величину, Васуки је био споро кретајући предатор који би плијен давио снагом мишића, као што то данас раде анаконде и питони. Ова змија живјела је у мочварном подручју близу обале у вријеме када је глобална температура била виша него данас”, рекао је Дебаџит Дата, палеонтолог са Индијског института за технологију Рорки и аутор студије објављене у часопису “Сајентифик рипортс” .

Због непотпуне природе пронађених остатака, истраживачи процјењују да је ова змија била дужине између 11 и 15 метара и тешка око једне тоне.

Змије ове врсте живјеле су у геолошком периоду кенозоику, који је почео након окончања ере диносауруса прије око 66 милиона година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана