Vještački list uspješno proizvodi gorivo

Agencije
Vještački list uspješno proizvodi gorivo

Umjesto naširoko korišćenog gasa, koji se trenutno proizvodi od fosilnih goriva, naučnici su sada napravili “vještački list” koji koristi samo sunčevu svjetlost, ugljen-dioksid i vodu, i koji bi eventualno mogao biti korišćen za razvoj održivog tečnog goriva koji bi bio alternativa benzinu.

Ovaj neutralni uređaj predstavlja novi nivo na polju solarnih goriva, nakon što su istraživači sa Univerziteta Kembridž pokazali da on može direktno proizvoditi  gas - poznat kao singas - na održiv i jednostavan način.

Umjesto da se pokreće fosilnim gorivima, vještački list koristi sunčevu svjetlost, mada može efikasno raditi i kada je oblačno ili maglovito vrijeme. I za razliku od trenutnih industrijskih procesa za proizvodnju singasa, list ne otpušta  bilo kakav ugljen-dioksid u atmosferu.

Singas se trenutno pravi od kombinacije vodonika i ugljen-monoksida, i koristi se za proizvodnju čitavog niza sirovina, počev od goriva i plastike, pa do đubriva i farmaceutskih proizvoda.

- Možda niste čuli za singas, ali svaki dan konzumirate proizvode koji se napravljeni od njega. Mogućnost da se on proizvede na održiv način mogla bi predstavljati kritički korak u zatvaranju začaranog globalnog karbonskog kruga i uspostavljanju održive hemijske i energetske industrije - rekao je jedan od autora studije profesor Ervin Rajzner sa Katedre za hemiju Univerziteta Kembridž, koji je proveo sedam godina radeći na ovom cilju.

Uređaj koji su Rajzner i njegove kolege proizveli bio je inspirisan fotosintezom - prirodnim procesom u kojem biljke koriste energiju iz sunčeve svjetlosti da bi pretvorile ugljen-dioksid u hranu.

Na vještačkom listu dva upijača svjetlosti, slični molekulama u biljkama koje prikupljaju sunčevu svjetlost, kombinuju se sa katalizatorom napravljenim od široko rasprostranjenog prirodnog elementa kobalta.

Kada se uređaj potopi u vodu, jedan upijač svjetla koristi katalizator da proizvede vodonik. Drugi sprovodi hemijsku reakciju koja pretvara ugljen-dioksid i vodu u ugljen-monoksid i vodonik, i tako formira miks singasa.

Kao dodatak istraživači su otkrili da njihovi apsorberi svjetla čak rade i na niskom nivou sunčeve svjetlosti po kišnim ili maglovitim danima.

- To znači da korišćenje ove tehnologije nije ograničeno na tople zemlje ili da može funkcionisati tokom ljetnih mjeseci - rekao je doktorand Virdžil Andrej, jedan od autora studije koja je objavljena u naučnom magazinu “Nature Materials”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana