Научници створили "голден"

Срна
Foto: X.com

БИЈЕЉИНА- Шведски истраживачи случајно су створили "голден", револуционарни дводимензионални златни материјал са јединственим својствима полупроводника. Златари су се дуго бавили изазовом обраде злата у финије облике, што је сада довело до стварања револуционарног материјала.

Како наводе научни портали, ријеч је о једнодимензионалном материјалу састављеном од само једног слоја атома злата.

Слиједећи конвенције науке о материјалима, научници су сковали назив "голден" за ту иновацију, која показује јединствена својства којих злато нема у свом тродимензионалном двојнику.

Ако материјал учините изузетно танким, догађа се нешто изванредно - као и са графеном, истичу истраживачи са Универзитета Линчпингу у Шведској.

Они објашњавају да злато може постати полупроводник када се сведе на дебљину слоја од тек једног атома.

Упркос природној тенденцији злата да се скупља, ранији напори да се створи дводимензионална конфигурација нису успјели.

Напредак је дошао неочекивано док су научници експериментисали са другим материјалом - електропроводљивом керамиком, односно титан-силицијум карбидом.

Научници су открили спојеве на бази злата који ефикасно уништавају смртоносне супербактерије.

Међутим, процес је био комплексан, захтијевајући таму, како би се спријечило ослобађање цијанида из нуспродукта раствора.

Осим тога, уведен је сурфактант /површински активна материја која смањује напетост течности/ како би се спријечило увијање и накупљање златног слоја.

Добијени стабилни "голден", показује својства полупроводника, нудећи нове могућности у пољима као што су прочишћавање воде и хемијска производња, преноси "Сајенс алерт"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана