Naučnici stvorili "golden"

Srna
Foto: X.com

BIJELjINA- Švedski istraživači slučajno su stvorili "golden", revolucionarni dvodimenzionalni zlatni materijal sa jedinstvenim svojstvima poluprovodnika. Zlatari su se dugo bavili izazovom obrade zlata u finije oblike, što je sada dovelo do stvaranja revolucionarnog materijala.

Kako navode naučni portali, riječ je o jednodimenzionalnom materijalu sastavljenom od samo jednog sloja atoma zlata.

Slijedeći konvencije nauke o materijalima, naučnici su skovali naziv "golden" za tu inovaciju, koja pokazuje jedinstvena svojstva kojih zlato nema u svom trodimenzionalnom dvojniku.

Ako materijal učinite izuzetno tankim, događa se nešto izvanredno - kao i sa grafenom, ističu istraživači sa Univerziteta Linčpingu u Švedskoj.

Oni objašnjavaju da zlato može postati poluprovodnik kada se svede na debljinu sloja od tek jednog atoma.

Uprkos prirodnoj tendenciji zlata da se skuplja, raniji napori da se stvori dvodimenzionalna konfiguracija nisu uspjeli.

Napredak je došao neočekivano dok su naučnici eksperimentisali sa drugim materijalom - elektroprovodljivom keramikom, odnosno titan-silicijum karbidom.

Naučnici su otkrili spojeve na bazi zlata koji efikasno uništavaju smrtonosne superbakterije.

Međutim, proces je bio kompleksan, zahtijevajući tamu, kako bi se spriječilo oslobađanje cijanida iz nusprodukta rastvora.

Osim toga, uveden je surfaktant /površinski aktivna materija koja smanjuje napetost tečnosti/ kako bi se spriječilo uvijanje i nakupljanje zlatnog sloja.

Dobijeni stabilni "golden", pokazuje svojstva poluprovodnika, nudeći nove mogućnosti u poljima kao što su pročišćavanje vode i hemijska proizvodnja, prenosi "Sajens alert"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana