Први пут у историји вјештачко помрачење Сунца?

GS
Foto: Facebook

Европска свемирска агенција покренула је програм "Проба-3" у ком ће први пут у историји покушати да изазове вјештачко помрачење Сунца.

Кључ ове мисије је лансирање два сателита који ће проучавати Сунчеву корону, односно атмосферу која окружује нама најближу звијезду, што ће нам омогућити боље разумијевање соларног времена. Највећи изазов овог пројекта је летење сателита у формацији с великом прецизношћу, а искуство које ЕСА буде стекла у оквиру ове мисије бит ће драгоцјено и за будуће пројекте, пише Euronews.rs.

"Хајде да покушамо"

Летјелице "Kоронаграх" и "Occulter" бит ће постављене у формацији чија се прецизност мјери у милиметрима, на међусобној удаљености од 144 метра и већој.

"Occulter" ће летјети ближе Сунцу и блокираће Сунчев диск, бацајући сјенку за други сателит, на исти начин на који Мјесец ствара сјенку на Земљиној површини током правог помрачења.

То ће омогућити да "Kоронаграх" фотографише унутрашњи дио регије короне, што је због засљепљујуће свјетлости Сунца немогуће у уобичајеним околностима.

"Проба" је иначе акроним за "Пројецт оф Онбоард Autonomy", а такође на латинском значи "хајде да покушамо".

Предвиђање соларног времена

Када сателити заврше са фотографисањем, тим на Земљи послат ће команду да се сателити раздвоје на довољну удаљеност, како се не би сударили.

Проучавање Сунчеве короне помоћи ће научницима да предвиђају соларно вријеме, као што су геомагнетске соларне олује, које могу да утјечу на сателите у орбити, као и на комуникационе и струјне мреже на Земљи.

- То ће нам помоћи да боље разумијемо бројне ствари, попут порекла соларних вјетрова. И даље има неких питања на која немамо одговор, посебно оних која се тичу спорих вјетрова - каже Андреј Жуков, истраживач Краљевске опсерваторије у Белгији.

- Спори вјетрови су они који варирају и који нису хомогени и униформни. Још није сигурно одакле потјечу - додаје Жуков.

Два сателита се тренутно припремају за коначно спајање у Белгији, одакле ће бити премјештени у Индију и лансирани помоћу "Полар Satellite Launch Вехицле" летјелице у септембру ове године.

Вриједи напоменути да помрачење које ће сателити изазвати неће бити видљиво на Земљи, пише Euronews.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана