Ускоро ће свако имати свог робота: Бацаће нам смеће, чистити кућу, правити кафу... (VIDEO)

Телеграф
Ускоро ће свако имати свог робота: Бацаће нам смеће, чистити кућу, правити кафу... (VIDEO)

Будућност је већ на прагу, а роботи постају неизоставни дио наших живота, рекао је Брет Едкок, оснивач компаније "FigureAI", која је недавно представила хуманоидног робота способног за комуникацију и извршавање задатака.

Едкок предвиђа да ће власништво над роботима постати уобичајено, баш као што су данас аутомобили или мобилни телефони.

"Сваки човјек ће у будућности посједовати робота, слично као што данас посједује аутомобил или телефон", изјавио је Едкок.

Прије неколико мјесеци, Едкок је 2024. годину назвао годином инкорпорираног вјештачког интелекта, указујући на будућност која обухвата АИ у физичком облику. Роботи компаније Фигуре тренирани су да обављају једноставне кућне послове, попут бацања смећа, склањања посуђа и коришћења апарата за кафу, чиме се настоји олакшати свакодневни живот појединца.

Технолошки гиганти као што су "OpenAI", "Microsoft" i "Nvidia" подржавају и напајају будућност вјештачке интелигенције. Спекулише се да је гласовна функционалност хуманоида "Figure" базирана на заштићеном "OpenAI" гласовном мотору. Модели "OpenAI" пружају висок ниво визуелне и језичке интелигенције, док "Figure" неуроне мреже омогућавају брзе, прецизне и вјеште акције робота. Очекује се да ће предстојеће лансирање ГПТ-5 додатно унаприједити способности ових хуманоида, чинећи роботе још кориснијим.

Развој хуманоидних робота није ограничен само на "Figure AI". Свака већа технолошка компанија развија своје верзије хуманоида, који налазе примјену у широком спектру индустрија, од складишних операција до компанијских пратилаца. Теслин Оптимус може да ради јогу, док Атлас компаније "Boston Dynamics" изводи салто уназад. Кинески "Unitree Robotics" развија хуманоида "H1", који може ходати брзином од 12 км/h, а тврди да може достићи и 18 км/h.

Ове недјеље, краљ ГПУ-ова, Џенсен Хуанг, представио је свој амбициозан пројекат роботике на самиту "GTC 2024 – GR00T", платформу која представља темељ за развој роботике, што додатно потврђује растуће интересовање за хуманоидима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана