Uskoro će svako imati svog robota: Bacaće nam smeće, čistiti kuću, praviti kafu... (VIDEO)

Telegraf
Uskoro će svako imati svog robota: Bacaće nam smeće, čistiti kuću, praviti kafu... (VIDEO)

Budućnost je već na pragu, a roboti postaju neizostavni dio naših života, rekao je Bret Edkok, osnivač kompanije "FigureAI", koja je nedavno predstavila humanoidnog robota sposobnog za komunikaciju i izvršavanje zadataka.

Edkok predviđa da će vlasništvo nad robotima postati uobičajeno, baš kao što su danas automobili ili mobilni telefoni.

"Svaki čovjek će u budućnosti posjedovati robota, slično kao što danas posjeduje automobil ili telefon", izjavio je Edkok.

Prije nekoliko mjeseci, Edkok je 2024. godinu nazvao godinom inkorporiranog vještačkog intelekta, ukazujući na budućnost koja obuhvata AI u fizičkom obliku. Roboti kompanije Figure trenirani su da obavljaju jednostavne kućne poslove, poput bacanja smeća, sklanjanja posuđa i korišćenja aparata za kafu, čime se nastoji olakšati svakodnevni život pojedinca.

Tehnološki giganti kao što su "OpenAI", "Microsoft" i "Nvidia" podržavaju i napajaju budućnost vještačke inteligencije. Spekuliše se da je glasovna funkcionalnost humanoida "Figure" bazirana na zaštićenom "OpenAI" glasovnom motoru. Modeli "OpenAI" pružaju visok nivo vizuelne i jezičke inteligencije, dok "Figure" neurone mreže omogućavaju brze, precizne i vješte akcije robota. Očekuje se da će predstojeće lansiranje GPT-5 dodatno unaprijediti sposobnosti ovih humanoida, čineći robote još korisnijim.

Razvoj humanoidnih robota nije ograničen samo na "Figure AI". Svaka veća tehnološka kompanija razvija svoje verzije humanoida, koji nalaze primjenu u širokom spektru industrija, od skladišnih operacija do kompanijskih pratilaca. Teslin Optimus može da radi jogu, dok Atlas kompanije "Boston Dynamics" izvodi salto unazad. Kineski "Unitree Robotics" razvija humanoida "H1", koji može hodati brzinom od 12 km/h, a tvrdi da može dostići i 18 km/h.

Ove nedjelje, kralj GPU-ova, Džensen Huang, predstavio je svoj ambiciozan projekat robotike na samitu "GTC 2024 – GR00T", platformu koja predstavlja temelj za razvoj robotike, što dodatno potvrđuje rastuće interesovanje za humanoidima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana