Klimatske promjene će do 2050. smanjiti globalnu ekonomiju za petinu

GS
Foto: X.com

Nevezano za to koliko agresivno budemo radili na smanjivanju zagađenja, klimatske promjene uzrokovane ogromnim količinama ugljen-dioksida koji se već nalazi u atmosferi će do 2050. godine smanjiti globalni BDP za oko 38 biliona dolara, odnosno za skoro petinu.

Smanjivanje emisija štetnih gasova, međutim, ključno je da bi se izbjegle dalje katastrofalne ekonomske posljedice poslije 2050. godine, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nejčer.

Ukoliko se prosječna globalna temperatura značajnije poveća preko dva stepena Celzijusa iznad predindustrijskog prosjeka, ekonomska šteta od klimatskih promjena bi svake godine rasla u desetinama biliona dolara.

Prosječna temperatura na planeti se već popela za 1,2 stepena u odnosu na period sa sredine 19. vijeka, koji se uzima za početak industrijske proizvodnje i korišćenja fosilnih goriva. Zbog toga su se širom planete pojačali toplotni talasi, suše, poplave i tropske oluje.

Godišnje ulaganje potrebno da se zadržimo ispod granice od dva stepena je tek dio štete koja bi bila izbjegnuta.

„Ostajući ispod porasta od dva stepena Selzijusa mogli bismo da ograničimo gubitak prihoda na 20 odsto u odnosu na 60 odsto, koliko će iznositi ukoliko ne preduzmemo ništa“, naveo je vođa studije Maks Koc sa Instituta za istraživanje uticaje klimatskih promjena u Potsdamu.

Ekonomisti se ne slažu sa time koliko bi trebalo da bude potrošeno da bi se izbjegla šteta od klimatskih promena. Neki pozivaju na ogromne investicije, dok drugi kažu da bi bilo efikasnije da se sačeka dok društva ne postanu bogatija i tehnologija naprednija.

Siromašne zemlje najviše pogođene

Uprkos tome što se novo istraživanje ne bavi direktno ovim pitanjem, procena o ogromnoj ekonomskoj šteti logično ukazuje na to da bi najsiromašniji bili najteže pogođeni.

„Naša računica je izuzetno važna za analize procene troškova i benefita“, navela je koautorka Leoni Venc.

Ovakva studija trebalo bi da utiče na strategije država za prilagođavanje uticajima klimatskih promjena, procene ekonomskih rizika i pregovore koje UN vodi oko kompenzacije zemljama u razvoju koje su jedva doprinele globalnom zagrevanju.

Tropske zemlje, čije se ekonomije već smanjuju zbog klimatskih promjena, biće najteže pogođene.

„Države najmanje odgovorne za klimatske promjene pretrpeće pad BDP-a 60 odsto veći od bogatih zemalja i 40 odsto veći od onih sa velikim emisijama ugljen-dioksida“, istakao je učesnik istraživanja Anders Leverman, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana