Naučnici šokirani: Jezivo otkriće u okeanu

GS
Foto: YouTube

Velika plava rupa je prepoznatljivo čudo prirode - najveća i jedna od najdubljih podvodnih rupa na svijetu, locirana nadomak obale države Belize, u Srednjoj Americi.

Tokom 1970-ih popularizovao je istraživač Žak Kusto, ali nije detaljno istražena. Sve se promijenilo 2018. godine kada je ekspedicija predvođena milijarderom Ričardom Bransonom odlučila da se spusti do njenog dna.

Velika plava rupa je prečnika 300 metara, dok se najdublja tačka nalazi na 125 metara, prenosi "Led Bajbl".

Odlučeno je da ekspedicija, koju su pored Bransona činili Fabijen Kusto (unuk Žaka Kustoa) i istraživač "Nešnal Džiografika" Erika Bergman, koristi malu podmornicu kako bi ostvarila cilj.

Kada su dostigli 90 metara dubine naišli su na sloj vodonik-sulfida koji je sprečio dalje razvijanje podvodnog života, a sve oko njih se zamračilo.

Ono što su pronašli na dnu, potpuno ih je zapanjilo. Tu je bila gomila smeća, uključujući plastične flaše, kao i nečija GoPro kamera s porodičnim slikama.

“Pronašli smo i ostatke dvoje ronilaca koji nisu imali sreće prilikom istraživanja Velike plave rupe. Odmah smo obavijestili policiju i lokalne vlasti, a posmrtne ostatke nismo dirali”, ispričala je kasnije Erika Bergman.

Ekspedicija je našla i dokaze da podvodna struktura nije oduvijek bila rupa. Naime, na južnom zidu otkriven je sistem pećina i ogromni stalaktiti.

“To je jasan dokaz da je Velika plava rupa nekada bila pećina, budući da stalaktiti nastaju samo u suvim pećinama”, objasnio je Ričard Branson.

Erika je dodala da su na dnu zatekli i “neobične tragove”, odnosno “krugove” koji su se ukrštali tačno oko centra rupe, ali da nisu shvatili kako su nastali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana