Хуманоидни робот Оптимус може ходати и радити једноставне задатке

ГС
Foto: Тесла

САН ФРАНЦИСКО - Теслин надолазећи хуманоидни робот Оптимус наставља с развојем иза сцене, а нови клип открива његов напредак.

Оптимус је посљедњи пут виђен током Теслиног АИ Данаа у октобру прошле године, док нови клип представља доказ значајног напретка робота у протеклих осам мјесеци. 

Иако још увијек заостаје за појединим роботима које су развиле компаније попут Бостон Дајнемикса, Оптимус ипак може полако ходати и обављати једноставне задатке. Теслин инжењер је узимао предмете и стављао их у кутију, а Оптимус је опонашао његове радње својим хуманоидним рукама.

Шеф Тесле Илон Мак чврсто вјерује да Оптимус има велику будућност. 

Раније је казао да ће већина Теслине вриједности у будућности бити базирана на роботу те да очекује да ће продавати значајно више робота него електричних аутомобила. 

Маск је процијенио да би потражња за роботима могла износити између 10 и 20 милијарди јединица, што је више од броја људи на планети.

Он тврди да робот има потенцијал да трансформише цивилизацију те да би могао довести до "будућности изобиља у којој нема сиромаштва и у којој би човјек могао имати све што жели када је ријеч о производима и услугама".

Очекује се да ће Оптимус коштати око 20.000 долара, но та би цијена могла постати нижа након одређеног периода производње. 

Датум лансирања робота на тржиште још увијек није објављен, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана