Humanoidni robot Optimus može hodati i raditi jednostavne zadatke

GS
Foto: Tesla

SAN FRANCISKO - Teslin nadolazeći humanoidni robot Optimus nastavlja s razvojem iza scene, a novi klip otkriva njegov napredak.

Optimus je posljednji put viđen tokom Teslinog AI Danaa u oktobru prošle godine, dok novi klip predstavlja dokaz značajnog napretka robota u proteklih osam mjeseci. 

Iako još uvijek zaostaje za pojedinim robotima koje su razvile kompanije poput Boston Dajnemiksa, Optimus ipak može polako hodati i obavljati jednostavne zadatke. Teslin inženjer je uzimao predmete i stavljao ih u kutiju, a Optimus je oponašao njegove radnje svojim humanoidnim rukama.

Šef Tesle Ilon Mak čvrsto vjeruje da Optimus ima veliku budućnost. 

Ranije je kazao da će većina Tesline vrijednosti u budućnosti biti bazirana na robotu te da očekuje da će prodavati značajno više robota nego električnih automobila. 

Mask je procijenio da bi potražnja za robotima mogla iznositi između 10 i 20 milijardi jedinica, što je više od broja ljudi na planeti.

On tvrdi da robot ima potencijal da transformiše civilizaciju te da bi mogao dovesti do "budućnosti izobilja u kojoj nema siromaštva i u kojoj bi čovjek mogao imati sve što želi kada je riječ o proizvodima i uslugama".

Očekuje se da će Optimus koštati oko 20.000 dolara, no ta bi cijena mogla postati niža nakon određenog perioda proizvodnje. 

Datum lansiranja robota na tržište još uvijek nije objavljen, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana