Суперрадари чувају Русе од "судњег дана"

Срна
Суперрадари чувају Русе од "судњег дана"

МОСКВА - Стратешки суперрадари који раде у метарском дијапазону и у стању су да открију мету величине лопте на удаљености од чак 6.000 километара, бране Русију од нуклеарног "судњег дана".

Ријеч је о капиталним објектима великих димензија који су у облику прстена распоређени на главним ракетним коридорима преко којих може услиједити масовни удар интерконтиненталним балистичким ракетама.

Систем за рано упозоравање од потенцијалног ракетног напада /интерконтиненталне балистичке и крстареће ракете са нуклеарним бојевим главама/ попут кишобрана покрива комплетну територију Руске Федерације и држи све под чврстом контролом.

На крајњем сјеверу Русије на подручју града Мурманска налази се радарска станица "Дњепар М". То је једна од првих далекометних радарских станица која се већ пола вијека налази на непрекидном борбеном дежурству и штити државу од изненадног напада, наводи "Руска ријеч".

Ова станица контролише и све што долази из свемира. Ријеч је о "свевидећем оку".

У овом тренутку, Русија гради још једну радарску станицу за стратешке намјене. Ријеч је о радару великог домета "Вороњеж ДМ". По својим димензијама и квалитету биће иста као претходна која је изграђена у Армавиру.

Ријеч је о објекту величине једнаке згради од 10 спратова на коме су густо монтиране високо осјетљиве примопредајне "ћелије".

На овој станици постављено је више од 2.000 минијатурних радара. Они у интервалу који се мјери микросекундама обезбјеђују предају и пријем сигнала који се одбија од ваздушних објеката удаљених хиљадама километара.

Осим радарске станице "Дњепар М", у руској војсци налазе се и други системи сличне намјене.

Ријеч је о системима који 24 часа држе "широм отворене очи".

За њих нема одмора, стално су фокусирани на строго одређене правце (ракетне коридоре).

Још један изузетно значајан елемент у прстену руских далекометних радара за рано упозоравање налази се у Калињинградској области. Путем радарске станице које је изграђена у овој енклави, руска војска контролише ваздушни простор цијеле Европе.

Ту се налази једна од најбоље обучених посада када је ријеч о максималној ефикасности експлоатације ових радарских система.

"Недавно је успјешно детектовано и лоцирано лансирање једне стране ракете у сврху вјежбе. У питању су биле активности стратешких снага француске војске. Они су тестирали нови тип балистичке ракете подводног базирања (стратешка подморница)", објашњава Георгиј Штром, командант радарског система који се налази на подручју града Калињинграда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана